НОВИНИ

Премиерът Стефан Янев: Пикът на заболеваемостта върви към плато

Александър Марков
от Александър Марков
08:30, 29.10.2021
Чете се за: 04:55 мин.
У нас
Слушай новината

В поредното издание на рубриката „Властта говори! Открито“, която Министерският съвет стартира във Фейсбук, на въпроси на граждани и медии отговаря министър-председателят Стефан Янев.

Премиерът изтъкна, че всички усилия на правителството са насочени към това да не се стига до пълен локдаун в страната заради развитието на пандемията от COVID-19. Ето някои от акцентите, които изтъкна премиерът Янев в интервюто си:

"И усилията на служебния кабинет са насочени именно в тази посока - да пазим живота и здравето на хората чрез създаване на условия, повишаване капацитета и способностите на здравната система, така че тя да може да реагира на разразилата се в момента здравна криза, точно поради повишеното ниво на заболяемост".

"Мерките бяха щадящи, за да може бизнесът да работи, икономиката да работи, хората да бъдат сравнително спокойни и сравнително в състояние да водят нормален начин на живот в условията на такъв тип заболяване".

"Затова и последните мерки, които бяха приети с наложените в най-общо казано в езика, в ежедневния език -зелен сертификат, всъщност това са комплекс от мерки, които целят увеличаване на тестването на хората, в опит да се намери онази т.нар. скрита заболеваемост с много по-голям обем тестове, много повече хора се тестват, допълнително се ограничава достъпът до обществени места, където може да се предава заразата".

"Добрата новина е, че след приемането на последните мерки имаме много по-голям обем от хора, които се тестват на ежедневна база, 50 000 - 60 000, които дават една много по-добра представа за това как се развива разпространението на болестта и съответно могат да се вземат адекватни мерки в това отношение".

"Изборите са конституционно право на българските граждани и те ще бъдат проведени така, както са планирани. В това отношение не може да има тема за размисъл".

Янев посочи, че кабинетът работи в посока да избегне пълно затваряне и че, според него, данните след въвеждането на по-строгите мерки показват, че пикът на заболеваемостта върви към плато. Посочи още, че изборите ще се проведат нормално. Призна, че кабинетът не се е справил добре с комуникирането на мерките към хората и бизнеса и че вече е изразил своята "самокритика".

Работна група от експерти в МЗ ще даде яснота до средата на следващата седмица дали може да бъде издаван сертификат за хора с антитела.

Премиерът обяви още, че утре ще бъдат отворени офертите за купуване на щадящи тестове за учениците. В зависимост от сроковете и възможностите за бърза доставка, най-вероятно, по негова преценка, до 10 дни учениците ще могат да бъдат върнати в присъствена форма на обучение.

Напомни, че всички родители, които не искат децата им да бъдат тествани, могат да оставят децата си на онлайн обучение у дома.

За първи път Янев обяви публично, че се е ваксинирал още през месец май с две дози.

Янев отново отрече да се обмисля въвеждане на задължителна ваксинация за държавните служители и тези, работещи в администрацията. Ако работодатели въвеждат такова изискване към служителите си, не е заради държавно въведено изискване и вероятно, според него, Инспекцията по труда може да бъде намесена при подобни казуси. При учителите процентът на ваксинираните е 40.

До 10 дни ще има осигурени още 60 - 100 легла за интензивно лечение в страната.

До края на годината инфлацията ще бъде 4,5%. Ще продължат 50-те лева месечно за пенсионерите, които за последните три месеца ще са по 120 лв. Раздадени са и помощите за отопление на енергийно бедните от 530 лева месечно.

Янев бил разбрал от медиите за канадското гражданство на Кирил Петков. Работел добре с него като министър, бил млад човек с бъдеще, но да бъде така добър да спазва Конституцията и законите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-скъп ще е ски сезонът тази година
По-скъп ще е ски сезонът тази година
Проливни дъждове предизвикаха наводнения във Великобритания
Проливни дъждове предизвикаха наводнения във Великобритания