НОВИНИ

Задължителната паспортизация на сградите отпада, МРРБ предлага още промени

Николай Минков
от Николай Минков
23:05, 28.10.2021
Чете се за: 03:05 мин.
Регионални
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Премахва се задължителната паспортизация на апартаменти и къщи. Това обяви служебният министър Виолета Комитова. И обяви нови промени в Закона за обществените поръчки.

Регионалното министерство вече е отменило спорната наредба, задължаваща всички собственици на апартаменти или къщи да ги паспортизират, дори да нямат намерение да извършват строителни промени по сградите.

"Тази безсмислица ние я премахнахме много бързо, като отменихме това задължение на гражданите до 2024 г. непременно и задължително да направят това безсмислено действие, всички да извадят по 1000 лв. Така считаме, че с тази наредба за паспортите сме приключили", заяви Виолета Комитова, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството.

За една година е спряна и наредбата за достъпна среда, която задължаваше проектанти и строители да изграждат монофамилни сгради, в които всяко жилище трябва да е пригодено за хора с увреждания като по-широки бани, коридори и стаи.

С промени в Закона за устройство на териториите Регионалното министерство предлага общините автоматично да придобиват до 6 метра от имотите на новостроящите се сгради, за да може успоредно с тяхното изграждане те да строят улици, тротоари и канализация.

Досега общините трябваше да чакат тези терени да им бъдат дарени от собствениците на имоти, за да започнат да изграждат улична инфраструктура. От това страдаха и съседите на новостроящите се сгради.

"Те не можеха да си направят тоалетна, не могат да си направят лятна кухня или каквото и да е било в техния имот, затова защото общината не е придобила улицата в пълния размер по предвидената регулация", каза арх. Влади Калинов - директор на ДНСК.

За да се спре корупцията при големите инфраструктурни проекти се предлагат чрез промени в Закона за обществените поръчки да се прекрати строителния инженеринг, при който проектирането и строителството са в една процедура. Комитова даде пример как се оскъпява строителството.

"Проектантът начертава чертежите, направил си е изчисленията и казва - на този път изкопите ще бъдат 1000 кубика. Строителят казва - напиши 28 000 кубика. В този механизъм се получава едни скрит начин за оскъпяване на строителството 3, 4, 5 пъти", поясни министър Виолета Комитова.

Допълнително ще се затегнат правилата за прокарване на ток, вода и канализация до преместваемите обекти по улиците, за да не се повтаря инцидента от миналата зима, при който оголен кабел в шахта уби момче на бул. "Aкад. Иван Евстатиев Гешов" в София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наполи се завърна на върха след успех над Болоня
Наполи се завърна на върха след успех над Болоня
Везенков допринесе за минимален успех на Олимпиакос
Везенков допринесе за минимален успех на Олимпиакос