НОВИНИ

Кои са мъжете, участвали в спасяването на "Вера Су"?

bnt avatar logo
от БНТ
20:30, 28.10.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Една от сложните операции по спасяване на кораб, тази за извеждането на кораба “Вера Су” от плитчините край Камен бряг, нямаше да приключи успешно без спасителите. Мъжете от пожарните служби във Варна и Добрич бяха на своя пост през цялото време и успяха да спасят животите на екипажа на кораба.

Радослав Славов участва в спасителни операции не за първи път. Помагал е на пострадали в наводнението във варненския квартал “Аспарухово”. Казва, че не дели мисиите на сложни и лесни. Той е един от първите, които отиват в Камен бряг след инцидента.

"Повечето системи ги направихме с доста намалена видимост. Тази скала, където беше вързана мрежата се тресеше от напора на вълните. Като цяло си беше тежко, но се справихме. Страх винаги има, но това е професионализмът – да пренебрегнете страха. Да ви накара страха да мислите, а не да се паникьосвате.", казва Радослав Славов.

Енис Мустафов евакуира моряците от “Вера Су” с риск за живота си.

"Адреналинът от това дали всичко ще мине наред, дали няма да има контузии за личния състав, както и за спасяваните хора. Така че, адреналинът е….! Когато капитанът напусна последен кораба, отдъхнахме си, че цялата операция по спасяването на екипажа мина перфектно", казва Енис Мустафов.

Илия Калчев е дългогодишен спасител. Опитът го е научил да запазва хладнокръвие в трудни моменти, защото от това често зависи човешки живот. В тази мисия той влага всичките си усилия.

"Не съм мислил за семейството си в момента, защото цялото ми внимание беше насочено към самата акция да протече успешно.", казва Илия Калчев.

За успешната мисия спасителите на екипажа на “Вера Су” днес получиха грамоти и парични награди.

Репортер: Деян Михайлов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представители на бизнеса протестираха срещу зеления сертификат (обобщение)
Представители на бизнеса протестираха срещу зеления сертификат (обобщение)
Тролове използват снимки на лекари за фалшиви сюжети срещу ваксинацията
Тролове използват снимки на лекари за фалшиви сюжети срещу ваксинацията