НОВИНИ

"Автомагистрали": Вече сме предоставяли документи на ДАНС, следствието и прокуратурата

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:25, 28.10.2021 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Икономическа полиция и НАП влязоха в централата на държавното дружество "Автомагистрали". Изземва се цялата документация за строежа на магистрала "Хемус".

Проверяват се двата основни "инхаус" договора за строителството на магистрала "Хемус", както и последвалите договори, които "Автомагистрали" са сключили за доставки, услуги и специфични дейности с частни фирми за строящите се в момента лотове, както и за 4, 5, 6, които са в начален етап на строеж и дори 7, 8 и 9, по които все още не се работи.

На място в офиса на дружеството разследващите разпитват част от служителите, които са съгласували договорите, преди тяхното подписване. Според информация на "По света и у нас" други са призовани на разпит в дирекцията на полицията днес и утре. Сред тях има и бивши шефове на дружеството.

Акция на МВР и НАП в "Автомагистрали"

Разследващите са влезли в офиса на "Автомагистрали" малко след 14.00 часа.

"Завариха ни неподготвени, ние точно се бяхме върнали от АПИ", заяви Десислава Христова, изпълнителен директор на "Автомагистрали" ЕАД.

От дружеството коментираха още, че разследването е започнало отдавна и вече са предоставяли документи на ДАНС, Националното следствие и прокуратурата.

Вчера от Националната полиция извършиха и заснемане с дрон на строящия се участък от аутобана край Ловеч.

Според новото ръководство на "Автомагистрали" проблемът е, че чрез договори за наем на техника реално се възлага подизпълнение, но отговорността остава на държавното дружество.

"Не става въпрос за завишени цени, а за това, че де факто наемодателят се явява изпълнител, а гаранцията е наша отговорност", заяви Десислава Христова.

Според Христова заради авансовите плащания има риск при спиране на работата по обекта загубите да са за сметка на държавата.

От МВР съобщиха, че подробности по разследването ще бъдат дадени утре от двамата служебни министри - Бойко Рашков и Виолета Комитова, както и от шефа на НАП Румен Спецов. В прокуратурата пък има досъдебно производство по доклад на Сметната палата от одит в "Автомагистрали". По това разследване работят следователи от Националното следствие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболистите на Хебър продължават в Шампионската лига
Волейболистите на Хебър продължават в Шампионската лига
Килиан Мбапе отпадна за мача с Лил, Лионел Меси под въпрос
Килиан Мбапе отпадна за мача с Лил, Лионел Меси под въпрос