НОВИНИ

Пак скандали заради Изборния кодекс. НС събра кворум от третия опит

bnt avatar logo
от БНТ
11:02, 18.11.2022 (обновена)
Чете се за: 06:12 мин.
Политика
Слушай новината

Предлаганите промени в Изборния кодекс и днес разгорещиха страстите в Народното събрание. ГЕРБ-СДС обявиха, че няма да влизат в пленарната зала преди разглеждането на изборните правила. Поканиха на разговори другите парламентарни групи, "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" не се отзоваха, но излязоха с контрапредложение за исканите промени.

Вижте повече в прякото включване на Вера Александрова

Рано тази сутрин пленарната зала остана полупразна. ГЕРБ-СДС, "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" не влязоха. Регистрираха се само 89 депутати.

"Да кажа за протокола, че желание за работа имат ПГ на ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и "Български възход", останалите засега нямат такова желание", каза председателстващият заседанието Йордан Цонев.

И при втория опит кворум в парламента нямаше, регистрираха се 92-ма. НС събра кворум едва от третия път, когато се регистрираха 155 депутати и парламентарният контрол започна.

Докато "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" дадоха заявка още вчера да не влизат, докато не се стигне до разглеждане на Изборния кодекс, то депутатите на ГЕРБ бяха извикани на извънредно заседание на групата от председателя на партията. Бойко Борисов покани на разговор парламентарно представените партии.

Борисов: ГЕРБ-СДС няма да влизат в зала до разглеждането на Изборния кодекс

"Ние от хартиената бюлетина няма да се откажем. Ние няма да се откажем и от машинното гласуване. Няма шанс тогава да се създаде и правителство. И те са в изолация - ПП и ДБ. Не могат с ГЕРБ, не могат с ДПС, не могат с БСП, не могат с "Възраждане" - пълна изолация. И ако няма нагласа за правителство, а ще си говорим на влизане и излизане на кворум и без кворум. Протестирайте - това е право пред пустия парламент, който ще постои пуст една седмица и ще приключи", каза той.

Отговорно ли е да се ходи не избори - не, каза Борисов.

"Не може само ние да искаме да се държим отговорно, а те да се държат като децата на Хелоуин - лакомства - "Джемкорп", батерийки, туй онуй или пакости тогава. Тогава прав ли е Радев, че като не можем да се разбираме - да си става президентска република - прав е", каза той.

Парламентарните групи на "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" се събраха да решават: дали да отговорят на поканата за разговори на Борисов. ГЕРБ се върнаха в парламента и преповториха поканата си за среща, на която да изяснят само един въпрос.

"Ще работим ли заедно за българската държава и за българските граждани или отиваме на поредните предсрочни парламентарни избори", каза Десислава Атанасова.

ГЕРБ кани председателите на всички ПГ на среща с въпрос - ще работят ли заедно или отиваме на нови избори

"Продължаваме Промяната" и "Демократична България" отговориха на ГЕРБ с контрапредложение.

"Не Мадуро, а Борисов избра тези машини. Държим да видим оттеглянето на целия законопроект. Ако хартиената коалиция оттегли среднощните си безумия, ние още днес ще влезем в зала", каза Кирил Петков.

ПП и ДБ ще влязат в зала, ако "хартиената коалиция" изтегли законопроекта си

"Второто нещо, което предлагаме - временна комисия, която да се занимае с измененията в Изборния кодекс - структурирано, публично по начин, който наистина може да произведе смисъл и нещо ангажиращо, а не поредните лидерски приказки. Тази временна комисия трябва да има срок на действие един месец", каза Христо Иванов.

На среща с ГЕРБ отидоха БСП, ДПС, "Възраждане" и "Български възход". При третия опит кворум имаше.

"ГЕРБ-СДС ще отстоят правото на хората да избират как да гласуват. ГЕРБ-СДС ще отстои демокрацията", каза Десислава Атанасова.

Йордан Цонев разкри каква оферта са получили от ПП, по време на кризата с избор на председател на НС.

"Офертите бяха отправени от ПП, че ще подпомогнат избор на председател, ако ние от ДПС оттеглим подкрепата си за законопроекта на БСП за промяна в Изборния кодекс", заяви Йордан Цонев - заместник-председател на ПГ на ДПС.

"Това е някаква мечта на Данчо Цонев, която никога няма да се случи", коментира Кирил Петков - съпредседател на "Продължаваме промяната".

Нинова еднозначно заяви, че няма да оттеглят предложенията си за промени в Изборния кодекс.

"Внушенията, че с отварянето на Избония кодекс сме отворили войни и че блоикраме работата на парламента, са пълна лъжа. Предлага ни се диалог с ултиматум е няма такова нещо на света .

"Продължаваме Промяната" и "Демократична България" внасят в парламента предложението за създаване на временна комисия за Изборния кодекс, другата седмица се връщат в парламента. Още днес следобед се срещнаха с представители на неправителствени организации, за да чуят исканията им за изборните правила.

По темата работят: Н. Минков, В. Александрова, М. Кирова

Снимки: БНТ, БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиано Роналдо: Голям оптимист съм за шансовете ни на Световното първенство
Кристиано Роналдо: Голям оптимист съм за шансовете ни на Световното първенство
Ирбис-Скейт вдигна трофея в Купата на България по хокей на лед
Ирбис-Скейт вдигна трофея в Купата на България по хокей на лед