НОВИНИ

Папа Франциск в Ирак: Понтификът се помоли за жертвите на войната

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:24, 07.03.2021
Чете се за: 01:57 мин.
Европа
Слушай новината

Папа Франциск отслужи най-голямата си литургия в Ирак пред хиляди вярващи в Ербил. В третия ден от историческата си визита папата беше в северната част на страната, която дълго време беше във владение на Ислямска държава.

"Ирак ще остане в сърцето ми". Папа Франциск изрече тези думи пред близо 10 хиляди души на стадиона в Ербил, където отслужи литургия - най-голямата в рамките на посещението му в Ирак.

"Моля всички вас, скъпи братя и сестри, да работим заедно в единство за бъдеще на мир и просперитет", каза папа Франциск.

Папа Франциск отслужи най-голямата литургия от визитата си в Ирак (СНИМКИ)

По-рано днес папата посети Мосул - градът, който "Ислямска държава" беше обявила за своя столица. Сред руините, останали от нашествието, Франциск се помоли за жертвите на войната.

След Мосул главата на римокатолическата църква се отправи към градчето Каракош, населено предимно с християни, които навремето станаха мишена на ислямисти. Жителите му го приветстваха, размахвайки маслинови и палмови клонки. Папата отслужи неделна молитва и изслуша разказите на хората, преживели жестокостите на Ислямска държава.

"Пътят към пълното възстановяване е все още дълъг, но моля ви не се обезкуражавайте", каза папа Франциск.

Историческата папска визита в Ирак приключва утре. Тя се разчита като силно послание за мир в размирния регион и призив за сближаване между различните религии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андрей Рубльов спечели титлата в Ротердам
Андрей Рубльов спечели титлата в Ротердам
Щвейцарците решиха: Пълното скриване на лицето не е позволено
Щвейцарците решиха: Пълното скриване на лицето не е позволено