НОВИНИ

Пострадалият на новоремонтиран тротоар в Пловдив: Ще си търся правата в съда

bnt avatar logo
от БНТ
19:24, 07.03.2021 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
Регионални
Слушай новината

Пловдивчанин пропадна в дупка, която се отвори под него на новоизграден тротоар в "Кършияка". В района текат активни строителни работи по големия Воден проект на Пловдив.

По улица "Луда Яна" в район Северен близо 7 месеца минаването е изпитание за всички в квартала. От началото на годината, когато се ремонтират тротоарите, хората минават спокойно поне по тях.

До днес, когато жител на квартала буквално пропадна в дупка, отворила се под краката му. Най-вероятната причина за пропадането на новоизградения тротоар е отходна тръба, която не е била вързана към общия водопровод.

Пловдивчанин пропадна в дупка в новоремонтиран тротоар

Сутринта Станислав Марков излиза да изпие кафето си навън. Но не успява да стигне до кафенето.

"И както си вървях по тротоара и просто пропаднах в дупка, както стъпих на здравия тротоар и пропаднах в дупка – много сериозно ми потъна крака, аз бях до половината в дупката. И не знам просто, ходиш и падаш и не знаеш къде отиваш", каза пострадалият Станислав Марков.

Станислав е с охлузване и разтегнати връзки на крака. Ще остане в болничен поне три седмици.

"Това е опасно, всеки може да падне тук – днеска съм, утре ще е някой възрастен човек, възрастен човек със сигурност ще си счупи крака – абсолютно ще си търся правата по съдебен път", каза Станислав Марков.

От общината назначиха проверка по случая. И обясниха, че най-вероятно пропадането на новия тротоар е заради отходна тръба на съседна сграда, която не е била отразена в строителната документация.

"Интегриран проект за водите на град Пловдив. Тези сгради са строени след премахването на стари къщи, на много места намираме тръби, които са недействащи и по време на самото строителство тази тръба е била суха", каза Ивайло Сираков.

Според хората при ремонтите дейности тръбата е пропусната и не е свързана към новия водопровод.

"Строителите, те трябва да търсят сградните отклонения, в проекта ги няма като отклонения, зависи кога е правено и кога е нанесено в подземния кадастър. Миналата седмица са я вързали", каза инж. Павлина Гогова от строителен надзор ВиК.

"Това е недоглеждане от страна на строителите. Те нямат схема тук кое къде минава. Може би друга институция разполага с тези неща, а фирмата която изпълнява строителните дейности по водния цикъл, тя може би не е стиковала тяхната си дейност с тази на компетентните хора", каза Георги Йорданов.

Живеещите в района разказаха и за други проблеми при ремонта. Една от шахтите е стояла отворена дълго време, а друга от месеци стърчи и пречи на преминаващите коли. От общината обещаха улицата да бъде асфалтирана в най-скоро време.

Автор: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоянович: Късмет е, че спечелихме и точка срещу Ботев
Стоянович: Късмет е, че спечелихме и точка срещу Ботев
Ботев (Пловдив) изпусна Левски на "Герена"
Ботев (Пловдив) изпусна Левски на "Герена"