НОВИНИ

Хакерските атаки към електронния портал за ваксинация са неуспешни

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:59, 07.03.2021
Чете се за: 04:12 мин.
Общество
Слушай новината

60 000 души вече са се записали за ваксинация в електронния портал. Продължават обаче хакерските атаки към него, обяви здравният министър Костадин Ангелов.

Хакерските атаки към електронния портал до този момент са неуспешни. Екип на "Информационно обслужване" следи ситуацията денонощно. Много от свободните часове в столицата за следващите две седмици обаче са изчерпани.

Утре се очаква доставка на над 20 000 дози на "Пфайзер", след 10 март трябва да се възстановят зелените коридори.

В понеделник Костадин Ангелов ще се срещне с директорите на здравните инспекции в столицата във връзка с въведените мерки в различните области.

Заради ръста на заразените с вируса от утре и плановият прием в столичните болници се отменя. Някои от болниците вече го направиха. Това се случи и в Бургас, Шумен и Враца, в Пловдив от утре се разкрият поне 100 легла за COVID пациенти.

Доста по-сериозен удар очаква здравната ни система в сравнение с вълната през есента, това показват моделите на математиците. Те предупреждават, че в следващия месец и половина, ако няма промяна в настоящите мерки, ни очаква рязък скок на смъртността и много по-голям пик от този през есента.

Критични точки в страната според здравните власти в момента няма.

"Има места, където натискът е по-голям, където имаме запълване на определения капацитет от легла и правим в момента трансформации, така че този капацитет да бъде увеличен, към момента това са Кюстендил, Бургас, Шумен, няколко лечебни заведения в София, пак казвам притеснения няма", каза здравният министър Костадин Ангелов.

Прогнозите на математиците са доста по-мрачни. Петър Велков коментира в предаването "Денят започва с Георги Любенов", че се очаква рязко увеличение на нуждаещите се от болнично лечение през следващия месец, ако мерките не се затегнат.

Според Лъчезар Томов до три седмици заболеваемостта е възможно да достигне 800 души на 100 000.

"Ще се увеличат хоспитализациите с близо 3000 души, което е ужасяващо", каза математикът Петър Велков.

"Правих модели, които показват рязка промяна в тенденциите от януари февруари - двойно по голям процент хора от новите случаи отиват в интензивно и в хоспитализация при по-ниска средна възраст", каза математикът Лъчезар Томов.

До две седмици смъртността може да скочи над два пъти.

"През април около 16 000 души ще минем, което е 5000-6000 души увеличение на смъртността в следващия месец и половина", каза математикът Петър Велков.

"До 37 дни моите прогнози сочат между 250 и 450 починали на ден в зависимост от ситуацията има широки. До 21 дена очакваме няколко хиляди, между 3000 до 6000-7000 средно на ден в зависимост от ситуацията, това ще се случи, ако не се предприеме нищо", каза математикът Лъчезар Томов.

Според здравния министър заради британския вариант строгите мерки в Западна Европа не работят и въпреки тях е трудно да се овладее ситуацията. Място за тревога според него обаче няма.

Утре се навършва година от първия случай на заразен с коронавирус у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават проверките по случая с пияните ученички, колабирали на онлайн урок
Продължават проверките по случая с пияните ученички, колабирали на онлайн урок
Сестри Стоеви с второ място в Базел
Сестри Стоеви с второ място в Базел