НОВИНИ

Пари, зависимости, постове - политическото напрежение във властта ескалира (Обзор)

bnt avatar logo
от Любомира Тонева
22:38, 13.06.2022
Чете се за: 07:20 мин.
У нас
пари зависимости постове политическото напрежение властта ескалира обзор
Слушай новината

Скандали, обвинения и министерски оставки доведоха до ескалация на политическото напрежение във властта.

Разпадът на четворната коалиция официално стана факт, след като двамата министри от "Има такъв народ" - на енергетиката Александър Николов и на външните работи Теодора Генчовска подадоха оставките си.

Другите двама министри на "Има такъв народ" - на регионалното развитие Гроздан Караджов и на спорта Радостин Василев депозираха оставките си още миналата седмица, след изявлението на Слави Трифонов във Фейсбук, в което заяви: Изтеглям министрите на ИТН и слагам край на тази коалиция.

Слави Трифонов: Изтеглям министрите на ИТН и слагам край на тази коалиция

Министерските оставки поставиха на дневен ред въпроса ще бъде ли възможно гласуването на актуализацията на бюджета с очертаващата се липса на мнозинство от 120 + 1 депутати в пленарната зала. Яснота беше внесена от народния представител от "Продължаваме промяната" Атанас Михнев, който се похвали пред медиите, че 12 депутати за мнозинство вече са намерени. Малко по-късно се оказа, че не е така. Информацията опроверга съпартиецът му Искрен Митев.

Голямата политическа изненада от "Има такъв народ" дойде в следобедните часове, когато лидерът Слави Трифонов призна, че има информация за опити за "пазаруване" на негови депутати. Радостин Василев и още 8 депутати от "Има такъв народ" бяха посочени в медийна публикация като бъдещи отцепници от групата на "Има такъв народ".

"Току-що получих информация, че депутати от „Има такъв народ“ ще напуснат парламентарната ни група. И ще подкрепят Кирил Петков и Асен Василев. Най-вероятно са купени с пари и постове. То ще се види и кой какъв ще стане", написа във Фейсбук Слави Трифонов.

Разривът в правителството заради изтеглянето на министрите ескалира в разцепление на "Има такъв народ".

Спортният министър в оставка Радостин Василев и още петима депутати от парламентарната група публично заявиха, че напускат. На пресконференция те отправиха тежки обвинения към партията във връзки с мафията, получаване на финансови облаги и невъзможност за изпълнение на поставените цели в борбата с корупцията.

"Открито направих кръстоносен поход срещу мафията в спорта и г-н Трифонов ме хвърли на мафията, без да му мигне окото. Само че той хвърли и всички хора, които аз съм ангажирал. Той не се среща с тях, а аз съм с тях всеки ден и нямам какво да им кажа. Не мога да оправдая неговото изтегляне от коалицията. Аз съм лоялен към тях, защото те са ме издигнали", обясни Радостин Василев.

Радостин Василев свали доверието си от Слави Трифонов, напуска ИТН с други депутати

Минути по-късно последва реакция от самите управляващи - цялото ръководство на "Продължаваме промяната" начело с премиера Кирил Петков организираха извънредна пресконференция, за да благодарят за решението на Радостин Василев и останалите депутати от партията на Слави Трифонов.

Мафията току-що загуби коалиционния си партньор, заяви Кирил Петков.

Искам да благодаря за огромната смелост на хора като Радостин Василев, който през последните месеци се бореше с всички сили да пребори мафията в спорта, каза премиерът. Благодаря на Георги Георгиев, Иво Атанасов, Николай Радулов, Деян Петков, Светлин Стоянов. Днес видях едни смели хора, които знаят, че тяхната лоялност не е към задкулисния певец с неговите 20 -годишни приятели и Орлин Алексиев и компания, добави Петков. Тези хора са наистина смели, България има шанс, допълни той.

Ако тройната вече коалиция не успее да събере нужното мнозинство, посоката е нови избори, коментира и вицепремиерът Асен Василев.

Премиерът Кирил Петков: Мафията току-що загуби коалиционния си партньор

Реакцията на "Има такъв народ" също не закъсня. Ръководството на партията начело с председателя на парламентарната група Тошко Йорданов отправиха контраобвинения към правителството на Кирил Петков и отцепилия се министър в оставка Радостин Василев.

Подложени сме на изключителен натиск от мутри, заяви Станислав Балабанов.

Тошко Йорданов представи запис на телефонен разговор между Радостин Василев и депутата от ИТН Христинка Иванова, в който той я убеждава да напусне парламентарната група на ИТН, но тя категорично отказва. Записът беше разпространен до всички медии, а Ивановa призна, че е получавала и други заплахи заради несъгласието да напусне "Има такъв народ".

Дължим огромно извинение на хората, които са гласували за ИТН и че в момента такива хора като тях са в парламента. Но хората се побъркват - побъркват се за власт. Аз нося лична вина, че тези хора са там, че съм допуснал подобни хора, защото в някаква степен съм подвел моите колеги, че те са читави, допълни Тошко Йорданов.

"Има такъв народ": Подложени сме на изключителен натиск от мутри

Финалът на изпълнения с политическо напрежение ден дойде в късните часове на вечерта, когато във Фейсбук лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов заяви, че ще заведе съдебни дела срещу премиера Кирил Петков, вицепремиера и министър на финансите Асен Василев и спортния министър в оставка от ИТН Радостин Василев. Съгласен съм, че в България всеки може да каже всичко за всеки, но трябва да носи отговорност за думите си, написа Трифонов.

Дали Радостин Василев ще запази министерския си пост в тройната коалиция, ще има ли още отцепили се депутати от ИТН и ще събере ли правителството мнозинство в пленарната зала - развръзката по тези въпроси предстои.

Сн. БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кевин Спейси е призован на съд заради сексуални посегателства срещу мъже
Кевин Спейси е призован на съд заради сексуални посегателства срещу мъже
"Денят започва" на 14 юни: Записи, заплахи и скандали. Защо ИТН се разцепи
"Денят започва" на 14 юни: Записи, заплахи и скандали. Защо ИТН се разцепи