НОВИНИ

Париж 2024: Лор Манаду ще бъде вторият факлоносец в Олимпия

Носителката на три медала от Олимпийските игри в Атина включително и златен, се завръща в Гърция, но този път като факлоносец.

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
08:11, 15.04.2024
Чете се за: 01:52 мин.
Спорт
париж 2024 лор манаду вторият факлоносец олимпия
Снимка: www.leparisien.fr
Слушай новината

Олимпийската шампионка на 400 метра свободен стил от Игрите през 2004 г. Лор Манаду ще носи огъня този вторник в Олимпия, съобщава RTL, цитирана от Le Parisien.

Тя ще бъде вторият факелоносец, като ще поеме щафетата от гърка Стефанос Нтускос, златен медалист в гребането на последните Олимпийски игри в Токио.

Мястото не е избрано случайно. Манаду ще поеме факела точно двадесет години след олимпийската си титла на 400 метра свободен стил в Атина.

Нтускос ще предаде пламъка на французойката, която е още сребърна медалистка на 800 метра свободен стил и бронзова медалистка на 100 метра гръб на Игрите в Гърция.

Заедно с брат си Флоран, който ще се опита да спечели четвърти олимпийски медал това лято, Лор Маноду е един от "капитаните" на отборите, които ще пренесат олимпийския огън.

След 11-дневна щафета през континентална Гърция и седем от нейните острови, с помощта на 600 факлоносци, пламъкът ще бъде предаден на организаторите на Игрите в Париж в Атина на 26 април.

Сребърният олимпийски медалист по водна топка Йоанис Фунтулис ще бъде последният факелоносец на огъня преди той да се качи на борда на кораба Белем.

След това факелът ще премине Средиземно море, а домакините на Игрите ще могат да го посрещнат на 8 май в Марсилия, преди да поеме на обиколка в цялата страна, включително и на Антилските острови в Карибско море.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследващият журналист Христо Грозев призна пред БНТ, че се страхува да се върне в България
Разследващият журналист Христо Грозев призна пред БНТ, че се страхува да се върне в България
Каляри отложи празника на Интер по случай спечелването на титлата в Серия А
Каляри отложи празника на Интер по случай спечелването на титлата в Серия А