НОВИНИ

Париж 2024: Предизвикателствата, разочарованията и очакванията във Франция 200 дни преди старта на Олимпийските игри

Олимпийските игри в Париж ще се проведат от 26 юли до 11 август 2024 г., а Параолимпийските от 28 август до 8 септември.

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
09:55, 10.01.2024
Чете се за: 06:05 мин.
Спорт
париж 2024 предизвикателствата разочарованията очакванията франция 200 дни старта олимпийските игри
Слушай новината

Олимпийските и параолимпийските игри през 2024 г. ще привлекат милиони души във Франция в рамките на четири седмици през лятото, и това не е новина. Официалната церемония по откриването на Игрите е на 26 юли.

Каква е обаче моментната ситуация с бизнеса в Париж и някои от регионите в Ил дьо Франс 200 дни преди началото на Летните Олимпийски игри в Париж и какви са настроенията сред местните хора?

По последни данни във френската преса, в страната се очаква да пристигнат около 16 милиона души. Според Туристическата служба от 11,3 милиона посетители по време на Олимпиадата, само 3,3 милиона ще останат в региона за целия период. Другите вече живеят там или ще дойдат само за ден.

Хиляди парижани планират да напуснат Париж по време на Олимпийските игри именно заради "наплива на милиони туристи“, „тълпите в транспорта“, или дори „прекомерни цени в барове и ресторанти“, написа Le Parisien.

Наскоро от Асоциацията на потребителите, обявиха, че средната цена на нощувка в парижките хотели в навечерието на откриването на Олимпийските игри ще се утрои и ще надхвърли хиляда евро.

Събитие от такъв ранг със сигурност ще окаже огромно влияние върху икономиката на страната и най-вече в региона на столицата. За транспорт, настаняване, храна, забавления, сувенири, се прогнозира, че ще бъдат похарчени няколко милиарда евро.

Управител на оживена бирария в центъра на Париж обаче се съмнява, че той и подобни на неговото заведение, ще имат финансова изгода, защото много от лоялните му клиенти са споделили, че ще напуснат града по време на Олимпиадата. Прогнозите за икономическото влияние на Игрите в Ил дьо Франс също са по-скромни, от това на което се надяваха месните жители в региона.

Доволен от събитието е шеф готвач в столичен ресторант, който е сключил договор за приготвяне на храната за ръководните лица и техните гости в неговия ресторант, който обикновено затваря в средата на лятото.

„Мисля, че Олимпиадата е идеалното време за запълване на този период, който е може би единственият спокоен в Париж“, каза той.

Така най-вероятно единствените компании, които със сигурност ще спечелят от игрите, са тези, които работят пряко по тяхната организация - от заетите в строителни обекти до тези в охраната. Наскоро стана ясно, че са заради Игрите са били разкрити 180 000 работни места.

В Шатору, където ще се проведат състезанията по спортна стрелба, хотелиерите също се сбогуваха с илюзиите си за кой знае какви печалби.

Търговците и хотелиерите бяха разочаровани, когато разбраха, че предвидената фензона в града се отменя. Първоначално беше планирано тя да се състои на площада на Равноденствието и в градската зала за представления, както и на морската база Бел-Ил, на около трийсет минути пеша от центъра.

Този проект беше в основата на „олимпийската стратегия“ на Шатору и нейното кметство за приобщаването на жителите на града в събитието, които няма да могат да присъстват на състезанията. Също така и с очакванията бъдат извлечени финансови ползи за местните търговци.

На пресконференция в началото на седмицата кметът на Шатору Жил Аверус съобщи, че градът не може да си позволи сумата от 800 000 евро необходима за организирането на фензоната.

Така хотелиерите бяха разочаровани от отмяната на хиляди нощувки заради преместването на фензоната извън техния регион.

Аверус увери, че по време на Игрите ще бъдат организирани еднократни събития, които да компенсират голямото празненство.

„Идеята е да заменим толкова голямо локализирано събитие, каквото е фензоната с множество малки такива в града, за да покажем значението на олимпийските игри и ролята на спорта, както и да дадем възможност на нашите жители, търговци и ресторантьори да се възползват възможно най-много от Игрите“, заяви той.

Какви ще са реалните ползи от Олимпийските игри ще знаем след техния край, до тогава оставаме в очакване на обявената като уникална церемония по откриването на 26 юли, а след това и на същинската част – състезанията на спортистите от цял свят. Париж обещава да е грандиозен и успешен домакин на третата си Олимпиада, но кой ли е изненадан от възможностите и амбициите на французите?

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столични подлези в критично състояние
Столични подлези в критично състояние
Мидълзбро излъга Челси и взе крехък аванс след първия полуфинал в турнира за Купата на лигата
Мидълзбро излъга Челси и взе крехък аванс след първия полуфинал в турнира за Купата на лигата