НОВИНИ

Париж 2024: 6,8 милиона билети са продадени до момента за Летните олимпийски игри

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
09:54, 30.05.2023
Чете се за: 07:02 мин.
Париж 2024
любопитни факти летните олимпийски игри париж 2024
Слушай новината

Париж ще бъде домакин на Летните олимпийски игри през 2024 г., точно 100 години след като столицата на Франция е бил домакин на най-големия спортен форум.

Олимпийските игри в Париж официално ще се проведат от 26 юли до 11 август 2024 г., а Параолимпийските от 28 август до 8 септември.

Париж ще се присъедини към Лондон като единствените градове, които са били домакини на олимпийски игри три пъти. Париж е организирал игри през 1900 г. и през 1924 г., докато Лондон е бил домакин през 1908 г., 1948 г. и 2012 г.

На 26 юли 2024 г. церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж ще се проведе почти точно 100 години след церемонията по закриването на Олимпийските игри през 1924 г., която се е провела на 27 юли.

Церемонията по откриването на Париж 2024 няма да се състои на стадион за първи път. Очаква се тя да бъде най-мащабната в историята на игрите - шествие с дължина 6 км по река Сена, на което спортистите ще дефилират на борда на 160 лодки на националните си делегации. Организаторите предвиждат около 600 000 зрители да могат да присъстват по бреговете на емблематичната река.

По време на Олимпийските игри в Париж своя дебют ще направят брейк танците, а за втори път след игрите в Токио ще видим спортовете - скейтборд, спортно катерене и сърф.

Приблизително 45 000 доброволци ще имат принос за успешното провеждане на игрите в Париж през 2024 г.

Някои състезания ще се проведат на емблематични места в Париж: първенството по плажен волейбол е предвидено да се изиграе на Champ de Mars (под Айфеловата кула), тези по фехтовка и таекуондо в Grand Palais, стрелба с лък в Les Invalides и конни състезания в градините на двореца Версай на Луи XIV.

И не само Париж е домакин на игрите. В допълнение към плувните състезания в столичната река Сена, ще има ветроходство в Марсилия, хандбал в северния град Лил и дори сърф в Теахупо, Таити - за първи път страната домакин организира състезание в отвъдморска територия. Футболният турнир ще се играе и в Бордо, Нант, Лион, Сент Етиен, Ница и Марсилия.

Близо 3,3 милиона билета бяха закупени по време на първата продажба на билети, тези в пакет през февруари 2023 г., което в исторически план е най-мащабната продажба на билети във Франция.

Близо 1,9 милиона билети пък бяха закупени по време на втората фаза от продажбата този месец.
„Това е успех, който надхвърля нашите прогнози и цели“, призна Тони Естанге - президент на организационния комитет. Той даде повече от положителна оценка на втората фаза от продажбата на билети, която започна на 11 май и приключи седмица по-късно.

Един милион билети са били продадени за 36 часа, като пет спорта са били „разпродадени“ само за два часа (триатлон, катерене, BMX Racing, BMX Freestyle и брейк танци), обявиха от комитета на игрите.

Изключителен интерес е имало и към джудото за жени над 78 кг и мъже над 100 кг, категорията, в която французинът Теди Ринер ще представя страната си и ще се бори за трета олимпийска титла. Билетите и за двете категории са свършили за два часа.

Сред най-продаваните спортове са футбол, баскетбол, хандбал, лека атлетика и волейбол. Що се отнася до церемонията по откриването, билетите за категории E, E+ и D са били разпродадени за един ден.

До момента са продадени общо 6,8 милиона билети, от които 5,2 милиона за широката публика. Останалите 1,6 милиона са придобити от учреждения във Франция, МОК и федерации от целия свят.

Естанге обяви, че 63% от закупилите билети са французи, докато британците и американците са съответно на второ и трето място по интерес към билетите за игрите. Закупени са билети от общо 158 страни. Купувачите са сравнително млади и по-скоро от женски пол: през първата фаза на продажбата 45% от купувачите са жени, а 44% са на възраст до 35 години, отбелязаха организаторите на игрите.

Въпреки този успех, Париж 2024 отново не беше подминат от критики от самите спортисти, притеснени, че могат да останат без билети за своите близки.

"Разбира се, че има разочарование и можем да разберем разочарованието. Но знаехме от самото начало, че не можем да отговорим на цялото това търсене, което е много по-голямо от предлагането", обясни Тони Естанге.

Третата фаза на свободната продажба ще се проведе това лято. Организаторите гарантират, че все още има места за 24 евро, като например за спортовете ветроходство в Марсилия, голф или дори определени баскетболни мачове.

Последните билети за игрите ще бъдат пуснати отново в продажба през 2024 г. Организационният комитет обяви и официалната дата за стартиране продажбата на билети за Параолимпийските игри (28 август до 8 септември 2024 г.). Тя ще започне в понеделник, 9 октомври.

Франция ще разположи 35 хиляди служители по сигурността и военни, за да подсигури охраната на церемонията по откриването на Олимпийските игри през и речния парад, който ще премине през Париж и ще бъде в готовност да реагира на възможни заплахи за сигурността, включително нападение с дронове, обяви наскоро министърът на вътрешните работи и отвъдморските територии Жералд Дарманен.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представител на МВР заминава за Кейптаун заради убийството на Красимир Каменов - Къро
Представител на МВР заминава за Кейптаун заради убийството на Красимир Каменов - Къро
Лас Вегас победи Далас и се класира на финал за Купа „Стенли“
Лас Вегас победи Далас и се класира на финал за Купа „Стенли“