НОВИНИ

Париж Баскетбол изненада Монако като гост и спечели френското дерби в Евролигата

По същото време Жалгирис победи като домакин Макаби Тел Авив със 78:63.

bnt avatar logo
от Константин Джаркин
22:15, 24.10.2024
Чете се за: 04:25 мин.
Спорт
Ти Джей Шортс, Париж Баскетбол
Снимка: X / @EuroLeague
Слушай новината

Париж Баскетбол поднесе изненадата на петия кръг в Евролигата. Столичани постигнаха ключов успех във френско дерби срещу Монако с 87:80 като гост. Възпитаниците на Тиаго Сплитер започнаха и завършиха силно двубоя, което в крайна сметка бе достатъчно да неутрализира добрата игра на монегаските в средата на срещата.

Гостите се възползваха от бавното начало на местния съперник и започнаха ударно, повеждайки с 9:0. Баскетболистите на Париж организираха светкавични контраатаки, на които Монако нямаше отговор първоначално. Авансът на парижани стигна 14:2, но тройка на Ели Окобо вдъхна живот обратно у домакините, които успяха да свалят изоставането си до една точка, след нова точна стрелба извън дъгата на Окобо. В крайна сметка силното представяне на Ти Джей Шортс, който завърши първата четвърт с 11 точки, осигури преднина от три пункта за Париж Баскетбол след 10 минути игра - 25:22.

Двата отбора се движиха равностойно във втората част, докато тройки на Шортс и Тайсън Уорд помогнаха на гостите да отворят по-голяма преднина и да се оттеглят на почивката при резултат 49:43.

Отборът от княжеството изтри лошия си старт изцяло след началото на второто полувреме. Възпитаниците на Саша Обрадович влязоха в серия от 16:3, подсилена от 10 точки на Мухамаду Джайте, за да поведат за първи път в срещата. До края на четвърта парижани все пак запазиха интригата и влязоха в последните 10 минути, изоставайки с 63:64.

Монегаските достигнаха най-голямата си преднина в срещата при 73:67, но селекцията на бразилеца Тиаго Сплитер запази най-доброто за накрая. Тройка на Микаел Янтунен върна предимството на Париж Баскетбол и започна серия от седем последователни точки, която в крайна сметка се оказа достатъчно за победата на столичани с 87:80.

Ти Джей Шортс бе безспорно най-добрият играч на паркета в днешния двубой. Американският гард на гостите записа най-резултатния си мач в Евролигата и го узакони с "дабъл-дабъл" - 28 точки и 10 асистенции. За успеха се отчетоха и Тайсън Уорд, Колин Малкълм и Микаел Янтунен съответно с 15, 13 и 11 точки.

За Монако трима отбелязоха 13 точки - Ели Окобо, Мухамаду Джайте и Майк Джеймс. Първият добави 7 асистенции, а вторият - 8 борби.

По същото време Жалгирис победи като домакин Макаби Тел Авив със 78:63, благодарение на което литовците вече имат четири победи в Евролигата.

Едгарас Улановас и Довидас Гиедрайтис се отчетойа с 14 и 13 точки съответно за успеха.

Най-резултатен на паркета пък бе Сейбън Лий - със 17 за гостите.

Жалгирис оглави временното класиране в най-престижния европейски клубен турнир с 4 победи в 5 мача. Монако изпусна възможността да се присъедини към литовците и вече е пети с 3 успеха. Париж Баскетбол пък изпревари Макаби Тел Авив на 14-ата позиция, като и двата тима имат 2 победи.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БАБХ: Случаят с кравите на границата трябва да бъде решен от Румъния и Турция
БАБХ: Случаят с кравите на границата трябва да бъде решен от Румъния и Турция
Екип на Хамас е пристигнал в Кайро на фона на опитите за подновяване на преговорите за Газа
Екип на Хамас е пристигнал в Кайро на фона на опитите за подновяване на преговорите за Газа