НОВИНИ

Париж откри по грандиозен начин и Параолимпийските игри

Церемонията по откриването отново бе извън стадион, което се случва за първи път, като се проведе между емблематичния булевард "Шанз-Елизе" и Плас де ла Конкорд.

Параолимпиада Париж 2024
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:02, 29.08.2024
Чете се за: 05:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Грандиозен спектакъл в сърцето на френската столица Париж даде старт на Параолимпийските игри, които ще приковат погледа на света в следващите 11 дни. Церемонията по откриването отново бе извън стадион, което се случва за първи път, като се проведе между емблематичния булевард "Шанз-Елизе" и Плас де ла Конкорд и бе гледана на живо от 50 хиляди зрители.

Голяма част от общо 4400 спортисти от 168 страни дефилираха пред публиката на откриването. България има трима представители на Игрите със сериозен шанс за медали. Шампионът от Рио де Жанейро 2016 и вицешампион от Токио 2020 в тласкането на гюле Ружди Ружди ще участва във финала на дисциплината в петък. В събота Стела Енева е българската надежда в мятане на диск, като тя е параолимпийска вицешампионка от Игрите в Пекин 2008 и в Лондон 2012. Именно Енева бе и знаменосец на българската делегация. Вицешампионът от Токио Християн Стоянов ще бяга също в събота на 1500 метра.

Танцовият спектакъл по откриването бе озаглавен "Парадокс" и бе посветен на изключителните възможности на човешкото тяло. Артистичен директор на спектакъла отново бе Тома Жоли, който вдъхнови и церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж преди малко повече от месец.

"Невероятна церемония", възкликна президентът на Международния параолимпийски комитет Андрю Парсънс.

Хореограф на церемонията бе шведът Александър Екман, който е известен с грандиозните си постановки. Спектакълът постави под светлините на прожекторите повече от 150 танцьори, като двадесетина от тях бяха в неравностойно положение. Шоуто повдигна въпросите за интегрирането от страна на обществото на различните.

Освен Шанз-Елизе и Конкорд, Градините на Тюйлери бяха отново част от основния декор, като там беше запален олимпийският огън.

Щафетата с огъня започна в събота в Стоук Мандевил в Англия, който е люлка на Параолимпийските игри, и завърши в Париж тази вечер.

Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви официално Параолимпийските игри за открити на Плас де ла Конкорд, като те са първите във Франция, а дебютът им е в Сеул през 1988.

"Благодаря на всички. Обявявам Игрите за открити!", каза Макрон.

"Добре дошли в страната на любовта и революцията!", приветства шефът на Организационния комитет Тони Естанге. "Тази вечер започва най-хубава революция, тази на параолимпийците. Вашите оръжия са рекордите, вашите оръжия са емоциите", добави той.

"Добре дошли на спортното събитие, което променя света - Параолимпийските игри в Париж. Ние сме в най-хубавия град в света в един от най-критичните моменти в съвременната история - в период на конфликти и омраза точно спортът ни обединява. Ще покажем, че разликите ни правят по-силни, по-хубави и че те ни променят позитивно", каза Андрю Парсънс.

Знамето на Параолимпиодата бе донесено от британеца Джон Макфол, който е медалист в леката атлетика от параолимпийски игри, както и първият астронавт в неравностойно положение, който е бил част от Европейската космическа агенция.

Китайската звезда Джеки Чан бе един от последните факлоносци на церемонията.

Огънят бе донесен от олимпийския шампион на Франция в плуването Флоран Маноду, който го предаде на 12 параспортисти от цял свят. Факелът премина в ръцете на параолимпийския шампион в тениса на двойки Микаел Жеремиас, в партньорство със Стефан Уде. Към Жеремиас се присъединиха повече от 150 танцьори под митичните звуци на "Болеро" на френския композитор Морис Равел. След това олимпийският огън мина в ръцете на Оксана Мастерс, която има двуцифрен брой медали от Олимпийски и Параолимпийски игри, както и Маркюс Рем, който е трикратен параолимпийски шампион в скока на дължина. Те го предадоха на Ася Ел Ануи, която е легенда на Франция в параатлетиката. В крайна сметка огънят в жертвеника в Градините на Тюйлери бе запален от знаменосците на Франция Алекси Анкинкан и Нантанен Кейта, към които се присъединиха Шарл-Антоан Куаку, Елоди Лоранди и Фабиен Ламиро. Петима души - трима мъже и две жени като олимпийските кръгове и като символ на различието на хората.

Параолимпиадата в Париж ще завърши на 8 септември.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Магията на киното завладя Венеция: Сигорни Уивър получи "Златен лъв" (СНИМКИ)
Магията на киното завладя Венеция: Сигорни Уивър получи "Златен лъв" (СНИМКИ)
"Река от облаци" заля Швейцария (СНИМКИ)
"Река от облаци" заля Швейцария (СНИМКИ)