НОВИНИ

Първанов и Плевнелиев с коментари по темата София - Скопие

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:02, 20.01.2022
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Северна Македония беше тема, коментирана от двама бивши президенти - Георги Първанов и Росен Плевнелиев.

Според Първанов трябва да се формира скоростно ново понятие за общата история, а според Плевнелиев по път към ЕС Скопие трябва да се откаже от вредни идеологии.

Двамата президенти присъстваха на публична дискусия в Софийския университет на тема "Ролята на политическото слово на държавния глава".

Имаше много по-големи очаквания. Те се подхранваха от самото правителство, което според мен беше грешка. Тепърва предстои ние да върнем доверието помежду си. Тепърва предстои да решаваме проблемите. Аз смятам, че не са онези документи, които имахме наследени към момента, имайки предвид договора от 17-та година и рамковата позиция и декларацията на парламента. Трябва ни нов прочит, много кратко, много ударно да се формулира едно понятие за общата история, заяви Георги Първанов, президент на Република България (2002 - 2012 г).

Необходими са реформи в Скопие, които да покажат, че европейските ценности там се уважават. Това означава върховенство на закона. Тоест, договорът за приятелство да заработи, това означава права за всички граждани, независимо от тяхната етническа принадлежност. Това означава отказ от езика на омразата, който е европейска ценност. Това означава отказ от вредни идеологии от миналото, които са осъдени от ЕП, а ЕП не прави разлика между фашизъм и комунизъм. Ще го обобщя с едно изречение. Мястото в ЕС за народа на РСМ е запазен, но не и за македонизма, заяви Росен Плевнелиев, президент на Република България (2012 - 2017 г).

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Омикрон настъпва. Затягат мерките по места
Омикрон настъпва. Затягат мерките по места
Ще има ли война? САЩ очакват ново нахлуване в Украйна, Русия отрича
Ще има ли война? САЩ очакват ново нахлуване в Украйна, Русия отрича