НОВИНИ

Първи починал лекар с COVID-19 у нас (ОБОБЩЕНИЕ)

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:19, 02.05.2020
Чете се за: 01:12 мин.
Здраве

Първи починал лекар в страната с COVID-19. Доктор Илияна Иванова е на 43 години, и е от лекарите на първа линия в сливенската болница.

Всеотдайна в работата си и лекар до последен дъх. Така пациенти и колеги определят доктор Илияна Иванова. В сливенската болница тежко приемат загубата й.

Пепа Хаджиева, медицинска сестра в МБАЛ "Иван Селимински" - Сливен: Наистина съжалявам, ние сме потресени. Когато казаха, че е лекар от МБАЛ Сливен, инфекциозно отделение, аз веднага се сетих за нея, защото за нея се знаеше, че е в болница вече от 2-3 дни.

В четвъртък сутринта доктор Иванова постъпва като пациент в инфекциозното отделение, в което работи. По-късно е преместена в реанимация. В петък сутринта е интубирана, а вечерта губи битката с болестта.

Доц. Димо Димов - секретар на щаба: За съжаление първи случай на починал колега лекар на 43 години от МБАЛ Сливен, работещ в инфекциозното отделение, много бързо развитие на клиничната картина, интубирана в интензивното отделение, но за съжаление завърши с неприятен изход.

Пред БНТ шефът на болницата доктор Васислав Петров разказа, че състоянето на лекарката се влошило изключително бързо.

„Отиде си един добър специалист, отдаден до последно на лекарската професия, борещ се за здравето и живота на своите пациенти. Изгубихме лекар, който беше пример за по-младите си колеги".

От Българския лекарски съюз от понеделник откриват дарителска сметка за подпомагане на семействата на медици, загинали от коронавирус. Защото е по-важно от всякога лекарското съсловие и обществото да бъдат сплотени и да не остават безучастни към болката на другите. Ще преведат 5000 лева на близките на доктор Иванова.

На тел. д-р Иван Маджаров - председател на БЛС: Всеки, който има желание да му дадем възможност да подпомогне семействата на пострадали от борбата с Covid медици. Колежката е лекар с 2 специалности, положителна на COVID-19, тя е била контактна на такива пациенти. Била е 14 дни в карантина, след това се е върнала отново на работа, вероятно е имала отново експозиция на вируса. При един масов взрив ще има още повече заразени медици.

Съпругът на Илияна Иванова също е лекар в инфекциозното отделение и е поставен там под карантина. В социалните мрежи стотици хора изразиха съболезнования към близките на лекарката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Мутафчийски: Отиде си един достоен български лекар
Проф. Мутафчийски: Отиде си един достоен български лекар
Трус с магнитуд 6 по Рихтер разлюля Крит
Трус с магнитуд 6 по Рихтер разлюля Крит