НОВИНИ

Първи случай на заразен с коронавирус в област Ловеч

bnt avatar logo
от БНТ
17:33, 17.03.2020
Чете се за: 00:59 мин.
Общество

Установен е първи случай на заразен с коронавирус в област Ловеч. Това е млад мъж от Троян, който не е напускал страната, но е работил като ски учител в Банско.

В момента е настанен в инфекциозното отделение на ловешката болница. След постъпването му, на мъжа са взети две проби за изследване, като и двете са положителни. Втората е потвърдена тази сутрин.

Здравословното състояние на мъжа се влошило на 10 март. Той бил прегледан в болницата в Разлог, където му е поставена диагноза вирусна бронхопневмония. На 15 март обаче той си тръгнал за Троян.

Д-р Анета Винева, директор на РЗИ-Ловеч: Единствените му контакти са със семейството тук в Троян. Бива прегледан в неотложния кабинет на МБАЛ-Троян и след консултация с инфекционист е приет в МБАЛ-Ловеч в неделя. Контактните в семейството са шест души, извън семейството са осем души - шест от тях са две семейства, които са му били на гости в Банско на 12-13-ти и двама души извън този близък семеен кръг и приятелски кръг.

В неделя мъжът е настанен в инфекциозното отделение на Ловешката болница. Според шефката на РЗИ, състоянието му е задоволително, чувства се добре и е със самостоятелно дишане. За него в неделя и понеделник се грижат двама лекари, четири сестри и един санитар, както и директорът на болницата д-р Румяна Нановска - дългогодишен вирусолог.

Д-р Анета Винева, директор на РЗИ-Ловеч: Тези хора, заедно с д-р Нановска, която основно консултира случаите с коронавирус, са оставени под карантина в лечебното заведение. Самото отделение е карантинирано.

Под карантина са поставени общо 22-ма души, контактни с болния. В ловешкото инфекциозно отделение още преди да бъде потвърден случая на коронавирус, е настанен друг мъж с бронхопневмония, който е имал контакти с чужденци. От него днес е взета проба за COVID-19 и е изпратена за изследване. Мъжът е поставен в изолация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правната комисия прие на първо четене законопроекта за мерките по време на извънредно положение
Правната комисия прие на първо четене законопроекта за мерките по време на извънредно положение
Облекчават водния режим в Перник заради извънредното положение в страната
Облекчават водния режим в Перник заради извънредното положение в страната