НОВИНИ

Първи учебен ден в Западните Балкани, в Украйна и в Русия се връщат в клас на фона на войната

Първи учебен ден в Западните Балкани, в Украйна и в Русия се връщат в клас на фона на войната
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
14:02, 02.09.2024
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Слушай новината

Първи учебен ден за учениците в Сърбия, Черна гора, Македония, Босна и Херцеговина, Казахстан, Украйна, Русия и други страни по света.

Украйна

Ученици, учители и родители в Украйна посрещат първия учебен ден на фона на продължаващия конфликт с Русия. Където е възможно в страната, учениците започват да учат присъствено, като в близост има пригодени бомбоубежища и места за евакуация. Най-големият приоритет обаче е запазването на живота и здравето на децата, затова на много места се учи онлайн.

Русия

Зад чиновете в Русия сядат над 18,5 милиона ученици, като за първи път ще прекрачат училищния праг 1,8 млн. Отварят врати около 39 500 общообразователни училища. С ученици беседва и президентът Владимир Путин. В югоизточната част на страната са предприети извънредни мерки за безопасност за провеждането на първия учебен ден. На места присъствено на откриването са допуснати единствено първокласници и завършващи, на други се забранява струпването на повече от 1000 души, които се събират в актови и спортни зали.

Сърбия

В повече от 1700 основни и средни училища в Сърбия днес започна новата учебна година, съобщи ТАНЮГ. В училищните класни стаи влизат около 538 000 ученици от началните училища и около 240 000 гимназисти, а за първи път и около 64 000 първолаци. Министърът на образованието Славица Джукич Деянович заяви, че всичко е готово за началото на учебната година и че целта е да се насърчи още повече диалогът, разбирането на различията и съпричастността в училищата. Тя съобщи, че през тази учебна година чрез новата информационна система "Здравитас" ще се следи двигателната активност на учениците от трети клас до края на гимназията, за да се откриват и отстраняват "евентуални, нередности" при децата навреме. Тази година, допълни тя, се предвижда повишаване нивото на знанията на учениците чрез мултисекторни подходи и интердисциплинарни дейности в областта на психичното и репродуктивното здраве.

Казахстан

Началото на новата 2024-2025 учебна година отпразнуваха близо 4 млн. ученици в Казахстан, от които 352 000 първокласници. Отварят врати над 178 училища, в които е направен основен ремонт.

Босна и Херцеговина

Новата учебна година започва днес в седем кантона във Федерация Босна и Херцеговина, съобщава босненското издание "Дневни аваз". Учебните занятие се подновяват в кантоните Тузла , Босненско-подриснки кантон, Зеница-Добой, Среднобосненски кантон, Кантон 10 (Ливно) и Сараево, както и в Унско-сански кантон, с изключение на гимназията и смесеното средно училище в град Сански мост, където занятията бяха отложени за 9 септември поради трагичното събитие от 21 август, когато чистач в училището застреля трима души.

Седем дни по-късно, на 9 септември, ще започне новата учебна година в Западна Херцеговина, както и в кантона Херцеговина-Неретва, където правителството взе решение да отложи началото на учебните занятия с една седмица поради изключително високите температури. По същите причини Министерството на образованието взе решение да отложи началото на учебните занятия и в кантона Посавина, като занятията във всички основни и средни училища там също ще започнат на 9 септември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Алея на книгата“ ще има в София от 9 до 15 септември
„Алея на книгата“ ще има в София от 9 до 15 септември
Гледайте европейския шампионат по водна топка за юноши до 19 г. в Бургас - НА ЖИВО по БНТ 3
Гледайте европейския шампионат по водна топка за юноши до 19 г. в Бургас - НА ЖИВО по БНТ 3