НОВИНИ

Патрулки с ПОС терминали и нова техника: МВР с мерки за затягане на контрола по пътя

С близо 25% са спаднали жертвите на пътя спрямо същия период миналата година

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:38, 04.06.2024
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

47 по-малко са жертвите на пътя от началото на годината в сравнение със същия период на миналата година. 40% повече пък са събраните глоби.

От днес в София, а от 13 юли и в цялата страна, патрулите на "Пътна полиция" ще бъдат оборудвани с ПОС-терминали за плащане на глоби по електронни фишове и актове. "Пътна полиция" вече разполага с нови и високоскорстни автомобили, с които да контролира трафика.

Вероятно завишеният контрол и по-високата събираемост на глобите са накарали повече шофьори да спазват правилата, което води до сериозен спад с близо 25 процента на жертвите на пътя от началото на годината в сравнение със същия период на 2023 г. Все още като основна причина за смъртта на пътя се счита високата скорост, като тя се оказва и водещ фактор и при челните сблъсъци със смъртни случаи.

Контролът на скоростта очевидно ще бъде ключов за МВР, тъй като до края на годината ще бъдат осигурени още 273 камери, като 150 ще бъдат стационарни, а 123 мобилни. С тях от "Пътна полиция" ще работят по най-натоварените пътни отсечки, както и по тези, които са характерни с най-много тежки катастрофи.

Освен по-малкото жертви и ранените в катастрофи също са по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Целта на "Пътна полиция" обаче е много по-амбициозна.

"Аз се надявам с всичко това, което сме заложили и което знам, че ще се случи по линия на "Пътна полиция", резултата да бъде съвсем друг в края на годината", каза Калин Стоянов, служебен министър на вътрешните работи.

Още от днес "Пътна полиция" разполага с 86 нови автомобила за контрол на трафика по най-натоварените пътни участъци. В следващите месеци новите патрулки ще станат над 460, като част от тях ще бъдат високоскоростни, а други и високопроходими. Ще бъдат оборудвани и с модерни системи за принудително спиране на нарушители. Екипите на "Пътна полиция" вече ще разполагат и с ПОС терминали. Пътни полицаи провериха и екипа ни - за не повече от минута:

Полицай: Нямате глоби за плащане.

Иво Никодимов: Нямам глоби?

Друг шофьор обаче се оказа, че има наложена глоба, която бързо плати чрез ПОС терминала на полицейския екип и получи разписка за плащането.

"Това е начинът, връчвайки и плащайки своите глоби, шофьорите реално да пречупим това, което цари по пътищата, а именно безнаказаност", коментира Калин Стоянов.

Според вътрешния министър обаче доброто състояние на пътната инфраструктура също има съществено значение за намаляването на катастрофите и жертвите на пътя. Калин Стоянов е разпоредил за всички пътни участъци с проблеми, които създават опасност за шофьорите, да се изпращат писма до общините или АПИ.

"Като аз съм дал изрично разпореждане не само да пуснем писмото и да кажем: "то е пуснато", а седи в някоя папка. Напротив - периодично да се интересуваме какво е направено по това, което ние сме констатирали", каза още Стоянов.

Още четири нови апарата, с които ще се изследват кръвни проби за наркотици, вече са доставени и от следващата седмица ще започнат да работят на пълни обороти.

"По този начин ние ще излезем от ситуацията, в която се намираме, а именно забавянето на експертизите, които ние заварихме, огромен брой. Проблем, натрупан в годините", каза вътрешният министър.

Във ВМА, МВР-болница и Института по криминалистика вече има обучени достатъчно специалисти, които да правят изследванията за съдържание на наркотици в кръвта.

БНТ: На този етап пробите ще идват в София, независимо дали са взети във Варна?

Калин Стоянов, служебен министър на вътрешните работи: За наркотиците ще идват тук и идеята е да започнат да излизат в рамките на седмица, максимум две.

Само през последното денонощие са задържани 11 шофьори, седнали зад волана след употреба на наркотици, а четирима са отказали да бъдат тествани.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският отбор на сабя стана европейски шампион за жени до 23 години на шампионата в Анталия
Българският отбор на сабя стана европейски шампион за жени до 23 години на шампионата в Анталия
180 състезатели по спортна гимнастика ще участват в турнира в памет на Дани Вълчев
180 състезатели по спортна гимнастика ще участват в турнира в памет на Дани Вълчев