НОВИНИ

Една трета от заложниците в плен на Хамас са загинали, смятат властите в Израел

Все още няма съгласие за прекратяване на огъня в Газа

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:53, 04.06.2024
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Една трета от заложниците, които остават в ръцете на Хамас, са загинали, смята правителството на Израел. Страната добави в списъка с жертви още четирима мъже, които са били пленени при атаката на Хамас миналата година.

"Чакаме ясните позиции на двете страни за пътната карта за прекратяване на огъня в Газа, за да може да се премине към договаряне на споразумение", заяви представител на Катар, който посредничи в диалог между Израел и радикалната палестинска групировка Хамас.

От 120 души, 43 са обявени задочно за мъртви от израелските власти. Информацията им се базира на данни от разузнаването, кадри от охранителни камери, съдебно-медицински експертизи. Последни в списъка с жертви на заложници бяха добавени 4-ма мъже. От Хамас твърдят, че единият е загинал при израелски обстрел.

"Четиримата са били убити заедно в района на Хан Юнис преди няколко месеца, докато са били в плен на терористите от Хамас и докато израелските сили са провеждали операция в града", обяви контраадмирал Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

В Израел протестите продължават. Хората искат премиерът Бенямин Нетаняху незабавно да приеме сделката за прекратяване на огъня в Газа. Той призна, че в управляващата коалиция има тежко разделение по казуса, но увери, че освобождаването на заложниците и ликвидирането на Хамас остават приоритет за него. Според катарското министерство на външните работи нито Израел, нито Хамас са представили ясна позиция по отношение на пътната карта за край на войната в Газа, представена от Съединените щати.

"Чакаме ясна израелска позиция от името на цялото правителство. Към момента такава няма - има само становища на отделни министерства. За да има споразумение, се нуждаем от ясните позиции и на двете страни. От наша страна, като посредници, ние общуваме с всички. Целта е идеите да бъдат представени разбираемо на заинтересованите страни", каза Маджед Ал-Ансари, говорител на министерството на външните работи на Катар.

Според Катар споразумението трябва да сложи край на страданията на хората в Газа, на заложниците и семействата им и да послужи за основа за окончателно решение на конфликта между двете страни. Предложението, представено от Вашингтон, е в 3 фази и включва временно спиране на огъня, освобождаване на заложници, в замяна на палестински затворници, преговори за траен мир и план за възстановяване на Газа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янаки Милев отпадна в първия кръг на турнир в Куршумлийска Баня
Янаки Милев отпадна в първия кръг на турнир в Куршумлийска Баня
Как войната в Украйна промени дневния ред на политиците преди изборите за Европейски парламент
Как войната в Украйна промени дневния ред на политиците преди изборите за Европейски парламент