НОВИНИ

Пътят през Искърското дефиле край Елисейна ще остане затворен поне до сряда

bnt avatar logo
от БНТ
20:00, 30.01.2021
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Слушай новината

Срутището край Елисейна трябва да бъде разчистено до сряда. Падналите скали затвориха пътя между Зверино и Своге в Искърското дефиле. Проверява се за пукнатини, които биха могли да станат причина за нови срутвания в участък от километър и половина в района. Започва и проектирането на допълнително укрепване на склоновете.

Проблемът не е толкова в масата, която е паднала върху пътя, колкото върху доста нестабилния терен и риска от инциденти по време на самото разчистване. Днес на мястото бяха премиерът Бойко Борисов, регионалният министър Петя Аврамова и нейният заместник Николай Нанков, както и екоминистърът Емил Димитров. Районът е в разлом, скалите са трошливи и лежат върху глинеста основа, която е много мека заради валежите през последните три месеца. Оказа се също, че както във височина по склона, така и в неговата дълбочина има много едри отломки, които трябва да бъдат изчистени буквално на ръка.

Алпинистите се оказват изключително важна част от разчистването на срутището край Елисейна. Във вчерашния ден са успели да разчистят откъсналите, но непаднали върху пътя камъни. Днес продължават да работят в дълбочина, за да се прочисти всичко, което би подложило на риск укрепването.

"Ще направим обрушване и на скатовете, които са в 200-метровата зона, които са до настоящето срутище. Вторият етап е в понеделник, ще има среща в АПИ на геолози, проектанти - вторият етап на укрепването ще включва дълбоко анкериране и високоякостни мрежи", заяви регионалният министър Петя Аврамова.

Около километър и половина е участъкът в района, който е с висок риск от срутване на скална маса. Тя е легнала върху глинест терен и при повече валежи вероятността от откъсване на скали е по-голяма. По тази причина и в момента работата на алпинистите е рискова.

"И ако им дадем повече зор, както би се казало, и стане някой нещастен случай дали ще е по-добро? Нощно време не им давам да работят, защото това са деца и съпрузи на някой", заяви премиерът Борисов.

Парите, необходими за разчистването и укрепването на срутището около Елисейна ще бъдат осигурени от правителството.

"В понеделник най-вероятно министър Терзийски ще свика междуведомствената комисия за бедствия и аварии, защото има едно подобно много голямо надвиснало свлачище над самия Благоевград, може би и то ще е към 4-5 милиона и нагоре", допълни премиерът Борисов.

Налага се и осигуряване на средства за други шест подобни срутища и свлачища, които спешно трябва да бъдат укрепени. Целта е предложенията за отпускане на пари да бъдат гласувани от правителството на заседанието следващата сряда, за да може да се работи по тях. По предварителни изчисления се предполага, че ще бъдат необходими общо над 10 милиона лева.

"Мина и комисията и за Рилския манастир и там ще бъде на практика полутунел или как го наричате вие строителите. С тунелна шапка, за да може и да падат скалите да бъдат отвеждани, както има тук по Искърското дефиле на две места", каза Борисов.

Борисов провери и работата по разширяването на пътя Ботевград - Мездра. Скатовете там по проект са предварително изчистени и укрепени, за да няма опасност от срутване на скална маса върху платното. Участъкът е част от проекта за скоростен път Видин - Монтана - Враца до връзката с магистрала "Хемус".

"Петрохан го докарваме прохода до публично-частно партньорство. Имаме готов проект. Имаме няколко инвеститора, на които ще предложим, да видим какво ще отговорят", допълни премиерът.

Проектът е за изграждане на тунел с дължина почти седем километра под Петрохан. Това е и най-кратката връзка на Северозападна България със столицата.

Над 600 са подобните рискови зони по пътищата у нас, където във всеки един момент може да се получи свлачище или срутище. Премиерът коментира, че трябва поетапно да се инвестира в тяхното укрепване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Зографски с най-добро класиране за Световната купа през сезона
Владимир Зографски с най-добро класиране за Световната купа през сезона
СЗО призова отделни държави да забавят масовата ваксинация
СЗО призова отделни държави да забавят масовата ваксинация