НОВИНИ

Пенсионери от Западна Европа масово купуват ваканционни имоти по родното Черноморие

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Петър Дойкински
08:44, 20.07.2024
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Пенсионери от Западна Европа купуват активно ваканционни имоти по родното Черноморие. Най-много са германците, французите и нидерландците. Интерес има и от нашите съседи от Гърция и Турция, а същи и от граждани от скандинавските страни. През лятото чужденците ползват имотите си, а през останалото време ги дават под наем.

Най-голям интерес към ваканционните имоти по Северното Черноморие проявяват купувачи от Германия.

"Основното, което ги мотивира да купуват тук, разбира се, е прекрасният климат, хубавата храна, достъпността на имотите – все още, на нашето Черноморие. В Германия имотите са доста скъпи, а тук със сравнително приличен бюджет могат да закупят хубав апартамент, който могат да обитават и целогодишно, и сезонно", коментира Владимир Манов, брокер на недвижими имоти.

За района на Варна най-търсени са ваканционните имоти в курорта "Св. Св. Константин и Елена" и района около него. От години в курорта се строят големи жилищни комплекси. Мастото е предпочитано заради спокойствието и тишината. Много от собствениците на жилища живеят там целогодишно.

"Транспортът е много по-уреден дотам, отколкото до "Златни пясъци". Определено е по-близо и е по-близо до града", каза Ивайло Градев, Национално сдружение "Недвижими имоти".

Сред купувачите има и много българи.

"В момента тези, които търсят подобен тип имоти, са млади семейства между 30 и 40 години, които прекарват доста време през лятото по нашето Черноморие. Ако се купи един такъв имот и се ползва 10-15 години, излиза по-евтино, отколкото да се плаща всяка година различна почивка", коментира Ивайло Градев.

Чуждестранните купувачи търсят предимно двустайни апартаменти в затворени комплекси, които да са напълно обзаведени и да предлагат условия, близки до домашния уют.

"Вече ателиетата и едностайните са доста минимална част, защото там по-скоро са за двойки или за сами купувачи", посочи Ивайло Градев.

Ваканционните жилища са привлекателни и заради цените, които са по-ниски в сравнение с тези в големите градове. Квадратният метър варира от 1500 до 1900 евро.

"Със сигурност нарастването ни е едно от най-високите в Европа, но сме далеч от средните цени за Европа все още", каза Владимир Манов.

Очакванията са цените на ваканционните жилища по Черноморието да се покачват плавно заради голямото търсене. Експертите обаче са на мнение, че те ще останат конкурентни и няма да достигнат нивата на имотите в големите градове.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските боксьори се отправиха към Париж
Българските боксьори се отправиха към Париж
Млад мъж от Първомайско дарява и ремонтира инвалидни колички
Млад мъж от Първомайско дарява и ремонтира инвалидни колички