НОВИНИ

Петър Мицин: Надявам се да представя България на отлично ниво на Олимпиадата в Париж

петър мицин надявам представя българия отлично ниво олимпиадата париж
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
15:47, 06.01.2024
Чете се за: 04:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският плувец Петър Мицин заяви, че е радостен от полученото признание и изборът му от журналистите за най-добър млад спортист на България за 2024-а година в 12-ата традиционна анкета на сайта за детско-юношески спорт Viasport.bg

По време на награждаването си носителят на общо пет златни медала от световни и европейски първенства при подрастващите за изминалите 12 месеца отправи редица благодарности към хората, които го подкрепят неотлъчно и заяви, че за него да получи подобен приз е чест.

"За мен е голяма радост да бъда сред най-добрите спортисти на България, да мога да стисна ръце с тях. Благодарен съм и признателен за това отличие, както и за хубавите емоции. Благодаря и на моя треньор Николай Вакареев, с който много се трудим, на Българската федерация по плуване и Министерството на младежта и спорта, които ме подкрепят и на семейството ми, което винаги е с мен. Чест е да получа тази награда. Това е признание за труда, който съм положил и резултатите, които съм направил", започна Мицин.

Световният рекордьор на 400 метра свободен стил за юноши отправи поглед и към предстоящите Олимпийски игри в Париж 2024, където той ще дебютира на най-големия спортен форум в света в три дисциплини, а 18-годишният плувец не скри амбициите си да покрие норматив и в още една.

"Мисля, че няма да бъдат много (дисциплините). Въпросът е да съм добре трениран и да успея да направя нещата, както ги е задал треньорът. Още е рано да мисля за Олимпиадата, може би няколко месеца преди това ще започна, но гледам да бъда спокоен, да не се вманиачавам толкова много и да не се разсейвам. Надявам се да представя България на отлично ниво", коментира роденият във Велинград състезател.

"Гледам да изпълнявам поставените ми задачи. Славата е хубаво нещо, но и носи голяма отговорност. Имам два норматива "А" и един "Б" за Игрите, като и на 200 м бътерфлай мога да успея за се преборя за "Б" или "А" норматив. Зависи колко съм тренирал. Ще се постарая да направя и "А" норматив, което е изключително трудно, но всичко опира до работа. Пожелавам си да бъда жив и здрав, както и на всички спортисти в България, да се стремят към високо върхове, защото колкото повече усилия влагаш, толкова повече се доближаваш до целта. Няма нещо непостижимо", допълни още талантливият ни плувец, който преди няколко дни се нареди на 3-о място в класацията за Спортист на годината.

Накрая носителят на приза "Спортен Икар" за 2023-а година сподели и очакванията си за предстоящото световно първенство на голям басейн в Катар през февруари.

"Ще взема участие на световното първенство за мъже и жени на 50-метров басейн в Катар. Там ще направим и опит за класиране на щафета на 4 по 200 м свободен стил. Бих искал да пожелая на моите колеги и приятели в плуването да продължават да се трудят, да не предават пред лошите моменти, които им се случват и да постигаме всички добри резултати", завърши Петър Мицин.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров: Щастлив съм, че имам време да прекарам със семейството си, моите родители са моите герои
Григор Димитров: Щастлив съм, че имам време да прекарам със семейството си, моите родители са моите герои
Богоявленският кръст в Созопол се счупи на две
Богоявленският кръст в Созопол се счупи на две