НОВИНИ

Петър Стойчев се впуска в ледено предизвикателство в Монголия

Българинът атакува победата в "ледена миля" на състезанието от Световната купа на езерото Хьовсгльол

Петър Стойчев
Снимка: Sport PR Events Managment
bnt avatar logo
от БНТ
17:20, 29.09.2023
Чете се за: 04:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Петър Стойчев - признат за най-успешния състезател по плувен маратон в света, предприема ново ледено предизвикателство. Българският плувец заминава за Монголия, за да участва в кръг от Световната купа по ледено плуване от шампионата за сезон 2023/2024.

Състезанието от календара на Международната организация по ледено плуване (IISA) ще се проведе в езерото Хьовсгльол. То е поне на няколко милиона години, считано е за "по-малкият брат на Байкал" и съдържа 0,4% от сладководните запаси на цялата планета.

Дисциплините са 500 метра, 1000 метра и една миля - така наречената "ледена миля".

"Езерото е много голямо с изключително чиста вода. В превод името му означава "езеро със синя вода". От края на октомври до април езерото замръзва. Ледено плуване означава, че температурата на водата трябва да бъде под 5 градуса. Имаме информация, че със сигурност ще бъде под 3 градуса. Аз съм заявен за "ледената миля" - най-тежкото предизвикателство с оглед ниската температура на водата и на въздуха. В зависимост от условията - дали времето е много лошо, организаторите ще преценят на място дали е прекалено рисковано да се проведе състезанието на "ледената миля". Надявам се да се случи. Иначе ще плувам и класическата дистанция от 1000 метра, която е в програмата на Световното първенство. Но "ледената миля" е моя цел. Ако температурата на водата е под 1 градус се води "екстремна ледена миля". Много се надявам да е "екстремна ледена миля", защото това е в графата "свръхчовешко", това е огромно изпитание на силите, възможностите и психиката на един плувец. За някои разликата между един километър и една миля ледено плуване на думи може да не се струва голяма, но всъщност е огромна. Съвсем различно е да плуваш още над 600 метра, когато тялото ти вече е преохладено прекалено много", разказа Петър Стойчев, който е световен шампион по плуване в ледени води.

Той заминава за Монголия в неделя.

"Летим до Улан Батор, но интересното е, че след това дават, че ни предстоят още над 850 километра път до Хьовсгьол. Навлизане във вътрешността в пустинята Гоби, където е ситуирано и самото езеро. Това е поредният проект, който планирам да изпълня успешно - след плуването на Антарктида и на Северния полюс, сега е ред и на Монголия", допълва 11-кратният носител на Световната купа по плувен маратон, който вече осъществи мечтата си да се е състезавал на всички континенти.

Стойчев пътува заедно със секундант, който помага по време на самото плуване, дава напътствия и указания, а впоследствие помага и при възстановяването, което трае между половин и един час.

На 4 октомври е предвидено тестово плуване от 2 минути. Състезанието е на 5 октомври.

"Леденото плуване набира все по-голяма популярност, а федерацията по ледено плуване се развива с високи темпове. В началото на февруари 2024 г. в Орадя, Румъния, ще се проведе и първото Европейско първенство по ледено плуване", каза още Петър Стойчев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съмнение за пране на пари: Парижката прокуратура разследва Бернан Арно и Николай Саркисов
Съмнение за пране на пари: Парижката прокуратура разследва Бернан Арно и Николай Саркисов
Проверка на факти: Вярно ли е, че са премахнати произведения на Ботев, Вазов и Вапцаров от учебниците?
Проверка на факти: Вярно ли е, че са премахнати произведения на Ботев, Вазов и Вапцаров от учебниците?