НОВИНИ

Петър Величков в "Арена спорт": Настоящото ръководство не желае провеждането на Конгрес

Борил Гочев
от Борил Гочев
13:46, 12.09.2021
Чете се за: 05:30 мин.
Спорт
петър величков арена спорт настоящото ръководство желае провеждането конгрес
Слушай новината

Бизнесменът Петър Величков, който е част от щаба на кандидат-президента на БФС Димитър Бербатов, гостува в предаването "Арена спорт" във връзка с излязлото по-рано тази седмица съдебно решение за свикване на извънреден Конгрес на БФС на 12 октомври тази година.

Величков отговори и на нападките на вицепрезидента на централата Йордан Лечков, който по-рано в предаването го обвини, че е напуснал Изпълкома на БФС, тъй като е искал самият той да се кандидатира за президент на федерацията.

"Да, това беше така. Най-сериозните футболни хора в България смятаха, че аз съм подходящ с моите качества на ръководител и, че мога да изведа централата от положението, в което се намира. Аз обаче смятам, че това не е правилен вариант и начело трябва да стои футболен човек. Впоследствие вече се появи този вариант футболен човек да застане начело на федерация, заедно с добър ръководител от бизнеса.", сподели Величков.

Бизнесменът сподели още какво го е накарало да се присъедини към екипа на Берабатов в опита на бившия футболист да оглави Българския футболен съюз след Конгреса.

"Бербатов е човек с добра визия за това какво трябва да стане с футбола. Говорим за ДЮШ футбол, аматьорски футбол, отделяне на професионалния футбол в професионална футболна лига и национални отбори. Той има дългогодишна стратегия, за която трябва да минат 10 години, за да започнем да виждаме резултати. Настоящото ръководство, на което член съм и аз, за 16 години има направени неща, но те не са достатъчно. Дойде моментът поколението на Бербатов да поеме своята отговорност. Те обаче ще имат нужда от помощ, за да се справят чисто организационно.", заяви членът на Изпълкома на БФС.

Петър Величков не пропусна да коментира действията на сегашното ръководство, които ясно показват, че то не желае провеждането на Конгрес, на който да бъде избран нов президент на БФС.

"Решението на съда и решението на Изпълкома на БФС нямат нищо общо едно с друго. Нека обаче да се концентрираме върху най-важното - ние искаме да се занимаваме с футбол. Изпаднахме в ситуация, в която се занимаваме с различни неща, защото федерацията не спазва желанието на своите членове. Ако погледнем нещата хронологично, става ясно, че това ръководство не желае да свиква никакъв Конгрес. Първо, Бербатов се кандидатира и Михайлов веднага си оттегля оставката. Бяха свикани два Конгреса, които така и не бяха проведени. Идва подписката с искане за извънреден Конгрес, но и тя е отхвърлена с несъстоятелни аргументи. Идва съдебното решение, отново никой не организира нищо. Никой не е контактувал с НДК затова дали залата е свободна, това е знак, че те не искат да организират Конгреса. На последното заседание на Изпълкома присъствах, за да може решенията от него да бъдат легитимни. Гласувах с "против" за Конгрес през март, тъй като вече имаше насрочена дата. Освен това, от Изпълкомът поискаха "Зала 3", а не "Зала 1" на НДК. Там, при спазване на мерки от отстояние от 1,5 метра, могат да се съберат максимум 400 души. На Конгресът участват 530 клуб плюс 60-70 души обслужващ персонал. Смятате ли, че това ръководство иска да проведе този Конгрес?", попита реторично Величков.

В студиото на "Арена спорт" той разкри още, че тепърва предстои отношение по този казус да вземат ФИФА и УЕФА.

"Ако откажат да изпълнят съдебното решение, клубовете, поискали провеждането на този Конгрес ще трябва да се самоорганизират. Лечков обаче е прав, че дори и да има Конгрес, той ще бъде обжалван и ще минат две години и половина най-малко. Ние просто стоим зад желанието на клубовете. До момента ФИФА и УЕФА не са се изказали, но те наблюдават и търсят контакт с нас. Предстои те също да споделят мнението си.", заяви бизнесменът.

Накрая Петър Величков ясно заяви, че е дошло време за промяна. Промяна, която искат и самите футболни клубове.

"16 години е дълъг период. Време е за промяна. Това е истината, това искат клубовете, а ръководството на най-голямото сдружение в България трябва да работи в техен интерес.", завърши Петър Величков.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Париж ще се кандидатира за президент на Франция
Кметът на Париж ще се кандидатира за президент на Франция
Тома Биков, ГЕРБ: Обсъждаме кандидати за президент, мисли се и за Петър Стоянов
Тома Биков, ГЕРБ: Обсъждаме кандидати за президент, мисли се и за Петър Стоянов