НОВИНИ

Петър Витанов: Предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост е правилно

bnt avatar logo
от БНТ
19:42, 02.02.2023
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Големи са възможностите българските евродепутати да повлияят на създалото се мнение в Нидерландия и Австрия за влизането ни в Шенген. Ние показахме, че работим добре и имаме принос в това само тези две държави да са против влизането ни в Шенген, а всички останали държави членки да са съгласни. Това каза в "Още от деня" евродепутатът от БСП Петър Витанов.

"Шенген е преди всичко технически критерии и параметри, които ние отдавна сме изпълнили. Това е признато от парламента, Европейската комисия и от 25 от страните-членки. Но вероятно оказва и някакво влияние, че нямаме редовно правителство с всички правомощия и има по-малка вероятност за дългосрочно обвързване", смята той.

Относно сигурността на границата, Витанов заяви, че не мисли, че има преднамерено отношение към страната ни. Според него по отношение на Шенген в България има национален консенсус от всички партии, защото ползите са висим за всички.

По повод Плана за възстановяване и устойчивост Витанов коментира:

"Имахме 26 закона, които бяха част от рамката, за да получим средства по Плана за възстановяване и устойчивост и следващо плащане. От тези закони бяха приет само 5 или 6. Надявам се, следващият парламент да реши тези въпроси, защото средствата от Плана са изключително важни за възстановяване на икономиката и нейната трансформация".

По думите му предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост е правилно.

"Когато се съгласихме на условията по Плана нямаше война, а енергийните пазари бяха по-устойчиви, а сега имаме изцяло нова ситуация. Имаме основание да искаме преосмисляне по Плана за възстановяване и устойчивост. От друга страна, ние сме единствената държава, която иска предоговаряне на Плана и се опасявам, че няма да можем да срещнем разбиране", допълни евродепутатът от БСП.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Септември претърпя тежка разгромна загуба от украинци в приятелска среща
Септември претърпя тежка разгромна загуба от украинци в приятелска среща
Момче и момиче в Иран бяха осъдени на 10 години затвор заради танц
Момче и момиче в Иран бяха осъдени на 10 години затвор заради танц