Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Какво свърши 48-ото НС?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:29, 02.02.2023 (обновена)
Чете се за: 04:05 мин.
Политика
Слушай новината

Този парламент беше четвъртият за две години.

Отива си с общо 205 внесени законопроекта, като на 134 от тях автори са народни представители, а на останалите - Министерски съвет.

Това Народно събрание, обаче, прие 53 закона. 48-ият парламент ще се запомни, както и предишните 3 - със скандали и липса на консенсус.

В "Референдум": Какво обещаха и какво свършиха депутатите в 48-ото НС?

48-ото НС беше представлявано от 7 парламентарно представени сили - ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС, "Възраждане", БСП, "Демократична България" и "Български възход". Още в началото на работата на това Народно събрание, което започна на 19 октомври, стана ясно, че тези парламентарно представени сили няма да могат да излъчат редовно правителство.

Последният работен ден на 48-ото Народно събрание

Едно от първите неща, с които се заеха, беше Изборният кодекс, за да се подготвят за нови избори. Върнаха отново като право на избор хартиената бюлетина и така ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС се сдобиха с прозвището "хартиената коалиция".

Парламент, роден с остро противопоставяне - 3 дни трябваха на депутатите, за да изберат председател на Народното събрание.

"Времето тече. Както ви казах, днес е третият ден, четвъртият наближава, хората чакат. Дълбоко ми се иска да вярвам, че днес ще излезем от тази зала с някакво решение", каза на 21.10.2022 г. Вежди Рашидов, председател на 48-ото НС.

48-ото НС работи 3 месеца и половина в 50 заседания, 8 от които - извънредни. Заседаваха ударно от ранни зори до късни доби за удължаването на стария бюджет и прекрояването на Изборния кодекс.

18 часа – това е рекордът на дължината на споровете около промените в Изборния кодекс в правна комисия на 17 ноември 2022 г. Разглеждането им в пленарна зала продължи три дни по повече от 12 часа.

В последните дни на този парламент, въпреки многото уверения от всички, че са "за" съдебна реформа и въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор, дебат на първо четене все пак се състоя. Но без времева възможност за окончателно решение и отново в скандали, обиди и не по същество.

"Тези две ръце съм ги донесъл на г-н Георгиев. Отдавна съм му ги купил, той има афинитет към ръцете", каза Радостин Василев от "Продължаваме промяната".

Макар и да изтъкваха законите по Плана за възстановяване и устойчивост като основен аргумент да се осигури правителство и работещ парламент, депутатите запълниха по-голямата част от трите месеца живот на 48-ото Народно събрание в избор и смяна на шефове на комисии, изслушване на министри и взаимни обвинения.

Снимки: БГНЕС, Десислава Кулелиева

По Плана за възстановяване и устойчивост депутатите трябваше да приемат малко над 20 изменения в множество закони. Но до края му това беше свършено само за 10 точки и то не изцяло.

Но най-важното нещо, което не успя да свърши това Народно събрание, е да излъчи редовен кабинет - и то три пъти.

Усмивки и добро настроение в последния работен ден на 48-ото Народно събрание (СНИМКИ)

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
БТА вече има пресклуб в Анкара
БТА вече има пресклуб в Анкара
Лекарите от "Мобилен доктор" вече година помагат на хората в отдалечените и труднодостъпни села
Лекарите от "Мобилен доктор" вече година помагат на хората в отдалечените и труднодостъпни села