Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Последният работен ден на 48-ото Народно събрание

Милена Кирова
от Милена Кирова
06:05, 02.02.2023 (обновена)
Чете се за: 16:55 мин.
У нас
Слушай новината

Последен работен ден за 48-ото Народно събрание.

ВИЖТЕ ПОСЛЕДНОТО ЗАСЕДАНИЕ НА 48-ото НАРОДНО СЪБРАНИЕ:

Депутатите приеха декларация, с която осъждат проявите на насилие срещу българи в Северна Македония без дебати. Решението беше взето със 184 гласа от 185 гласували. Един се въздържа.

Народните представители настояват властите да предприемат целенасочени мерки за борба с престъпленията от омраза във всички форми и проявления, както и да бъдат разкрити и наказани извършителите на нападението срещу Христиан Пендиков. Последва 30-минутна почивка.

След това партиите прочетоха и декларации в заключение на работата си в този парламент:

Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС: "В началото на 48-ото НС групата на ГЕРБ пое ангажимент да положи усилия да има правителство. Беше ясно, че съставянето на редовно правителство изисква редица компромиси. Очертаха се убедителни мнозинства по много теми, липсваше политическа смелост. Групата на ГЕРБ беше готова да поеме тази политическа отговорност, която надхвърляше мандата, даден ни от избирателите. Ние последователно подадохме ръка на вашите опоненти и предложихме МС без партийни фигури. Бяхме готови да водим сериозни разговори. Предложихме различни формули - правителство на националното съгласие, през програмно до експертно правителство. Бяхме готови да имаме антикризисно правителство. Срещнахме клишета. Благодарим за проявената смелост от страната на ПГ, които бяха готови да дадат шанс на нашето правителство. Не е тайна, че разчитахме най-вече на ДБ, чиято роля можеше да е ключова. Пред тях имаше ясен избор - да работят с нас или да дадат още един мандат с неизвестна дължина на служебното правителство на президента. Те избраха второто.

Днес ние вярваме, че политическата криза може да бъде решена с политическа смелост. Убедени сме, че политическата криза нито може да бъде решена по удобен за партиите начин, нито с ексцентричност, нито с лозунги. Липсата на политически капацитет е основната причина за безпътицата, в която се намира страната ни. Политическата криза не може да се реши без нас. Беше направен опит партията ни да бъде унищожена. ГЕРБ-СДС е устойчив и незаобиколим факт и вече не е в изолация, а в центъра на политическия процес. Това може да се превърне в трайна причина за решаване на кризата.

Взаимодействахме с всички политически сили - нещо, което не беше възможно в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание. Не можем да бъдем заобиколени и изчегъртани. 48-ото НС не успя да излъчи редовно правителство, но успя да вземе редица важни решения. След като кабинета на Кирил Петков не можа да вземе ясна позиция за Украйна, това стана сега, бяха приети важни закони за прилагането на Плана за възстановяване и устойчивост, бяха приети стъпки за еврозоната и Шенген. От бившия финансов министър Асен Василев се разклати финансовата стабилност. С овладяването на инфлацията икономическите проблеми няма да приключа. Пред 49-ото НС предизвикателство ще е спорът за икономическия растеж - това е скъпоструваща грешка на партиите на промяната. Благодаря от името на групата на ГЕРБ-СДС, че във важен момент се съгласихте да поемете председателството на 48-ото НС и ви се извинявам, че ви подложихме на това изпитание".

_________________________________________________________________________________________________

Андрей Гюров, председател на ПГ на "Продължаваме Промяната": "Закриваме 48-ото НС и е време за равносметка. Имаме една лоша и добра новина. Лошата е, че това беше парламентът на пропуснатите възможностите. Добрата, че групите са ясни. Една група хора казва - тук е така. Вашето нормално не е европейското нормално. Има бъдеще, в което не е важно на какво си човек, училището възпитава, болниците лекуват, а главният прокурор не говори на шефа. Това е парламентът на "хартиената коалиция". Промените в изборното законодателство станаха символ на този парламент - узаконяване на изборните злоупотреби.

Повишихме заплатите в болниците, приехме ключови закони по ПВУ. Продължи ли това НС съдебната реформа - не, нямаше желание. Направи ли това НС нещо за борбата с корупцията - не, отказа, не му беше приоритет. Затова сме на европейското дъно по индекс на корупцията. Остана за следващ парламент. За друг път останаха жертвите на домашно насилие. Беше по-важно за ГЕРБ, "Възраждане" и БСП да сеят страхове. Спасяването на Гешев беше по-важно от спасяването на Черноморието.

Освен изоставането от целта "Шенген", изоставаме и от готовността за еврозоната. Кой, попитайте партиите, които внесоха една и съща поправка заедно с правописните грешки в нея. Това НС няма да ни липсва - сред приоритетите не бяха съдебната реформа, Шенген, еврозоната. Най-голямата опасност е да бъдем превзети от гняв и отчаяние. Време е за смелост".

_________________________________________________________________________________________________

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС: "Няма как да сме равнодушни след поредния неуспех да се реши политическата криза в страната. Имаме три предсрочни избори. Такава криза най-новата ни история не помни. В този исторически момент получаваме най-мъдрите уроци. Важно е да извлечем правилните поуки. Важното е да трансформираме кризите в нови възможности. Днес всеки отговорен ще отговори пред себе си дали бяха положени всички усилия за решаване на политическата и свързаните с нея кризи, дали НС работи с дневния ред на обществото. Добре е всеки да си отговори честно.

Хората не искаха избори, а да се решат проблемите им. Днес трябва да признаем, че не 48-ото НС не успя заради липсата на диалог. Разбрахме посланието на избирателите. Ние сме представители на целия народ и ако народът трябва да живее заедно и би постигнал успехи в заедност, то същото се отнася за нас. Така ако има разделение в обществото, не би имало успехи, така е и в НС.

Политическите сили можеха да постигнат успех със смирение. Президентът даде достатъчно време на политиците на намерят път, да създадат мостове за диалог. Струваше си усилията - това е нашата оценка на политическата ситуация. Не успяхме да излъчим кабинет, цените растат, доходите се топят. Отново отиваме на избори, но се надяваме, че отиваме на избори с научени уроци.

Разговорите, които се научихме да водим, трябва да бъдат основата за диалога в 49-ото НС. Нека предизборната кампания има честен диалог".

________________________________________________________________________________________________

Костадин Костадинов, председател на "Възраждане": "Съдебната реформа на България зависи от българския народ. Ние от "Възраждане" като вярващи в мъдростта на българския народ приветстваме това, че ще имаме възможност за пети поправителен изпит. Ще работим затова българите да виждат истината такава, каквато е.

Два знакови успеха и два знакови неуспеха. Успехът - да предоговорим ПВУ в частта му за енергетиката. Вторият успех на това НС е преди минути - защита на българската кауза за Македония.

Знаков неуспех е неслучилата се съдебна реформа, саботирана от тези, които са я превърнали в свой символ верую. Ще имаме събрани 600 000 подписа при изискване на 400 000 за референдума за еврото. Има партии, които се боят от изборите. Това, че този парламент не се създаде правителство, е добър знак. Вместо създаването на политически зомбита, много по-добро решение са изборите.

Ние от "Възраждане" се обръщаме към всички българи, за да им кажем, че съдбата на България е във вашите ръце. Не вярвайте на тези, които ви казват, че резултатът ще е същия. Използвайте тази власт по предназначение. Търсете истината, проверявайте я. Защото имаме един основен проблем. Хората не вярват в българската държава. Смятат, че политическата класа е прегнила.

Предизвикателството пред нас е голямо, защото ако не убедим хората, че те са властта, Бог да пази България! Българите са държавата - не политиците".

________________________________________________________________________________________________

Корнелия Нинова, председател на БСП: "48-ото НС не успя да изпълни най-важната си задача - кабинет и спокойствие на българите и затова си има причини. В следващото НС вай-важната задача е да гарантираме парламентарната република и да има кабинет.

Войната сложи отражение в две посоки - военно и социално-икономическото. Военното взе превес. Първото решение беше Ф-16 да платим, последва военната помощ. Това военно предимство в говоренето в парламента беше облечено в клишета. Който е за оръжие е евроатлантик, другите са ретроградни евразийци. Етикетите бяха черно и бяло. Забравяйки, че най-ниска европейска ценност е мира. Войната ще приключи с мирно споразумение. Президентът Макрон заяви, че мирът е възможен, когато всички седнат на една маса. Същото каза и канцлерът Шолц. Големите вече гледат към мира. И това е бъдещето, ако искаме спокойствие.

Липса на единно мнозинство - така ни излъчи народът. Това ни доведе до ситуационни решения. Това е нестабилност. Това е липса на предвидимост. И това роди спекулации. Напоследък има една линия - добрите срещу лошите, статуквото срещу промяната. Всички тук са статукво, защото тази дума означава настоящето.

Това беше парламент, белязан от скандали, замеряхте се със скандали - чекмеджета и кюлчета срещу "Джемкорп" и "Nexo". Прехвърляше се отговорността - за Европа на разума и мира и внесохме декларацията за Шенген. Концентрация върху най-важния въпрос - цени, бедност и неравенство. Разбра се коя е лявата партия и с леви мерки да постигаш леви резултати. Безплатни учебници, минимална работна заплата. Спасихме детските ясли от закриване. Уважаеми български граждани, решението кого ще изпратите в тази зала е ваше. Мислете - със сърце и с разум".

________________________________________________________________________________________________

Христо Иванов, съпредседател на ДБ: "Ние сме на прага да напуснем НС. Всеки избира дали да опакова в клишета това, което се е случило или да започне кампанията. Това не е отделен парламент, който не е излъчил кабинет. Оказва се, че българският парламент трайно не може да има моменти и не дори скрити мнозинства, но не смееше да застане пред хората.

Българската парламентарна република започна да мутира в резервен модел, наследен от епохата преди 1991 г., в който НС се събираше на сесии. Управлява президентството. Имаме белези на странен квазипрезидентски режим. Това говори за сериозно заболяване на нашата политическа система. Диалогът е способност да се стига до решение, да се споделя власт.

Причината да не можем да излъчим управление е това, че не можем да договорим споделянето на властта. Властта в България създаде практиката да се упражнява извън границите на закона. Трябва да гарантираме върховенството на правото. Това е най-кратката диагноза на кризата. Влязохме с кратки приоритети - да има парламентарно управление, свързано с Шенген, върховенството на правото и конфликта в Украйна.

Беше казано в последните седмици на това НС, че конституционна реформа на прокуратурата трябва. Това е позитив, който се надяваме да не използваме като поредната тактическа маневра. Ако направим реформа на правосъдието, отбелязвам го това с умерена надежда. ДБ беше диалогична, но не беше безпринципна. Няма да сме нечий параван. ДБ беше най-цивилизованата".

________________________________________________________________________________________________

Стефан Янев, председател на "Български възход": "За пети път отиваме на избори и това е показател за срива на политическата система и това ме тревожи дълбоко. Клел съм се с цената на живота си да браня отечеството си, но тук бях медиатор. Много от вас си мислят, че точно тяхната пръчка от снопа на Кубрат е по-дебела. Беше изгубено безценно време за караници за власт на всяка цена, вместо да се начертае план как да преведем България през тази криза.

В опит за трупане не личен имидж, мнозина пропуснаха, че все повече българи тънат в мизерия. Търпението ни свърши към тази политическа безидейност. Ако всички ние вярваме, че сме наследници на атинската демокрация нека си припомним нейните основи.

Страната се движи на служебен автопилот. Партиите отказаха да направят правителство от страх и егоизъм. Кому са нужни партии, ако те не могат да вършат единственото нещо, за което съществуват. България е в криза и ако не искаме да я видим на легло в реанимацията, трябва труд и саможертви. Нека се върнем след изборите уморени, но помъдрели".

________________________________________________________________________________________________

Вежди Рашидов, председател на НС: "Прекрачих прага като най-възрастния народен представител с надежда след серия от крясъци, обиди, противопоставяне да опитаме да намерим разбирателство, да направим заедно крачка напред. И като че ли в първите мигове стана магията, но уви, както винаги, илюзията беше кратка. Потопихме се отново в познатата антиутопия - процедури, речи, почивки, гласуване и прегласуване и пак взех да се питам - така до кога.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Пак сме изправени пред избор. Да се замисляме какво правим и какво оставяме и дали рушим или създаваме. Моля се следващите избори дано да донесат повече сигурност, надежда и единение. Дано утрото е по-мъдро. Народът ни заслужава това. На добър час. Закривам 48-ото Народно събрание".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Руска ракетна атака в Краматорск
Руска ракетна атака в Краматорск
Код жълто за опасно силен вятър днес
Код жълто за опасно силен вятър днес