НОВИНИ

Шокиращ разказ: При какви условия се отглеждат норки у нас?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:43, 01.02.2023
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Петиция за забрана на фермите за норки във всички страни на Европейския съюз събира подкрепа. Български организации за защита на животните подкрепиха документа.

Шокиращ разказ и кадри за отглеждането и умъртвяването на норки публикува гражданската организация "Невидимите животни".

Видеото показва интервю, за което се твърди, че е с бивш работник на фермата край Стара Загора. Той разкрива как се добиват ценните кожи. Срещу фермата през годините са провеждани протести.

"От предната част на сандъка има дупка изрязана и двигателя от фрезата, който изгорелите газове влиза вътре и ги задушава. Дращят, пищят от началото и после вече не. Килинг бокс, тъй му викаме, Или газова камера", казва мъжът във видеото.

От гражданската организация "Невидимите животни", които разпространиха видеото, пазят самоличността на мъжа, защото се страхувал да говори за бившата си работа.

"Oтдалече чуват машините и почват да скачат по клетките. Като, нали, че е станало за храна време", казва още той.

"Всичко, за което говори, са рутинни практики и са част от тази индустрия. Като се започне от телените клетки, в които животните са затворени по няколко в една, в ужасяващи условия, животните буквално полудяват от условията, на които са подложени и се стига до това да се изяждат сами една друга, дори себе си, за да може тези, които оцелеят до ноември месец да бъдат хвърлени в газови камери и да бъдат убити", казва Стефан Димитров от "Невидимите животни".

От Асоциацията на норковъдите на този етап се въздържаха да коментират видеото. Казаха и че такова е становището и на ръководството на фермата.

От организацията "Невидимите животни" ще се обърнат към Европейската комисия с официална петиция за забрана на фермите за кожи.

"Тази европейска инициатива е официален инструмент за пряка демокрация спрямо европейското законодателство. И при нея, ако се съберат нужния брой подписи, ЕК ще е длъжна да обърне внимание на проблема", каза Стефан Димитров от "Невидимите животни".

Миналата година екоминистърът издаде заповед, която на практика забрани развъждането на американски норки у нас. Според екозащитниците, изпълнението на заповедта е отложено от съда след входирана жалба от бранша на норковъдите.

кадри: "Невидимите животни"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пловдив поднови тренировки, няколко часа след прибирането си от Турция
Локомотив Пловдив поднови тренировки, няколко часа след прибирането си от Турция
Майката на избягалото момиче от Варна пред БНТ - ще се довери ли отново на кризисния център?
Майката на избягалото момиче от Варна пред БНТ - ще се довери ли отново на кризисния център?