НОВИНИ

Най-масовата стачка във Великобритания от десетилетия (Снимки)

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:52, 01.02.2023
Чете се за: 02:37 мин.
Европа
Слушай новината

Най-масова стачка на учители, държавни служители и локомотивни машинисти във Великобритания от десетилетие. В трудовия протест се включиха половин милион недоволни от високата цена на живота.

Правителството отхвърля исканията за повишение на доходите с аргумента, че подобен ход ще увеличи и без това високата инфлация. Синдикатите заплашват с нови координирани стачки, а управляващите консерватори изостават в проучванията с до 25% от опозиционните лейбъристи.

Затворени училища, парализиран железопътен трафик, военни части, мобилизирани за осъществяването на граничен контрол - така изглежда днешната Стачна сряда, обявена от профсъюзите на Острова.

300 000 учители спряха работа - браншът с най-масова проява на недоволство от спада на жизнения стандарт. Десетки хиляди преминаха по улиците на Лондон с лозунги "Децата заслужават нещо по-добро" и "Спасете нашите училища, платете".

Другата седмица още стачни действия предприемат медицинските сестри, екипите на бърза помощ, диспечерите в спешните центрове и други здравни работници. Огнеборците тази седмица също подкрепиха общонационална стачка.

Инфлация от над 10% - най-високо равнище от 40 години, доведе до стачна вълна във Великобритания през последните месеци. Протестите обхванаха както частния, така и обществения сектор, включително заетите в складовете на Амазон и в британските пощи.

Ниското заплащане на учителския труд води до напускане на професията и увеличава натоварването за оставащите, изтъкват профсъюзите. Учителските стачки струват 20 милиона на ден.

Засега стачната вълна не е засегнала сериозно британската икономика. Специалисти оценяват загубите за осемте месеца до януари на 1,7 милиарда паунда или 0,1 на сто от очаквания Брутен вътрешен продукт. В сондажите обаче доминира мнението, че правителството не се справя с протестите.

Снимки: БГНЕС

Преподаватели от Университета в Кеймбридж също излязоха на протест.

Снимките ни изпрати фотографът Илиян Илиев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Христов: Доставките на газ за 2023 г. са подсигурени
Росен Христов: Доставките на газ за 2023 г. са подсигурени
55-годишен японски футболист премина под наем в португалски клуб
55-годишен японски футболист премина под наем в португалски клуб