НОВИНИ

Президентите Радев и Вучич откриха новия етап от строежа на газопровода България - Сърбия (обобщение)

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:30, 01.02.2023
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Започва строителството на газовата връзка между България и Сърбия на българска територия. На символичната заварка присъстваха президентите на двете държави - Румен Радев и Александър Вучич.

Новата газова връзка ще свързва градовете Нови Искър и Ниш и ще осигури на страните още един път за диверсификация на източниците на синьо гориво.

Начало на строежа беше дадено в близост до софийското село Голяновци на 16 километра от София. Именно на това място около обяд беше направена и първата заварка на новия газопровод между България и Сърбия - общата му дължина е 170 км като на българска територия са 62 от тях. Първа копка на строителството беше дадена на 1 февруари миналата година в Сърбия.

"Газовите връзки в нашия регион не са просто инфраструктурни проекти - те ни отварят възможности, те са израз на нарасналите възможности, те са символ и залог на потенциала на нашия регион за бъдещо развитие", коментира президентът Румен Радев.

"Щастлив съм, когато приятели, каквито са Сърбия и България, могат заедно да осъществяват големи и важни неща като този интерконектор. Бих искал да благодаря на президента Радев и на България за приятелството към Сърбия и да кажа, че в лицето на Сърбия имат добър и сигурен приятел и в трудни, не само в добри времена", заяви сръбският му колега Александър Вучич.

Цената на проекта на българска територия е над 76 млн. евро като 27 млн. са осигурени от Европейския съюз. Поздравителен видеоадрес отправи енергийния еврокомисар Кадри Симсон.

"България се показа като надеждна транзитна страна, дори в най-тежката ситуация, когато ние останахме без доставки на руски газ и то рязко, ние продължихме надеждно през нашата територия да доставяме този газ за Сърбия", посочи Румен Радев.

България доставя руски газ на Сърбия и Унгария по газопровода "Балкански поток", който е продължение на "Турски поток" у нас. От "Булгартрансгаз" изключиха възможността по новия газопровод да се връща руско гориво към нас.

"Доставки на руски газ през Сърбия за мен са напълно невъзможни. Интерконекторът, който се изгражда е двупосочен. Ще даде възможност на България да има достъп до централноевропейските пазари и да осигури по-добри цени и диверсификация на източниците", заяви Владимир Малинов, изпълнителен директор на "Булгартрансгаз".

Общият капацитет на тръбата е 1,8 млрд. кубични метра като това ще бъде най-прекият път на България до най-голямата газова борса в Европа - тази край австрийския град Баумгартен. От своя страна Сърбия ще има достъп до терминалите за втечнен природен газ на Гърция и Турция.

"България е на кръстопът - това включва и доставките на газ. Това е едно стратегическо предимство, но също така голяма отговорност и България поема тази своя отговорност да бъде гарант в енергийния сектор", заяви служебния енергиен министър Росен Христов.

Очаква се новият газопровод да бъде завършен до началото на октомври, а първи количества синьо гориво към Сърбия да бъдат насочени до края на годината. Все още капацитетът на тръбата на е е резервиран в нито една от двете посоки.

"Благодаря ви за подкрепата, благодаря ви и за помощта - на Вас от Европейския съюз. Ние умеем да ценим, когато някой заделя средства за гражданите на Сърбия и много ви благодарим за това", каза президентът Александър Вучич.

Вижте още във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България ще участва с шестима състезатели на Световната купа по шорттрек в Дрезден
България ще участва с шестима състезатели на Световната купа по шорттрек в Дрезден
Зеленски благодари на българския парламент за обявяването на Гладомора за геноцид
Зеленски благодари на българския парламент за обявяването на Гладомора за геноцид