НОВИНИ

Украйна очаква да стане част от ЕС до 2 години

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:18, 01.02.2023
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Киев иска да се присъедини към ЕС в следващите две години, в Брюксел обаче не мислят, че това е реалистично. На 3 февруари европейските лидери - Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел и Жозеп Борел, ще посетят украинската столица, за да се срещнат с украинския политически елит.

През април 2022 Киев получи въпросник за започване на процедура за членство в ЕС, от юни миналата година е със статут на държава-кандидат за присъединяване. Киев си е поставил амбициозната задача до две години украинското знаме да се развее до това на останалите 27 държави членки. В навечерието на срещата ЕС - Украйна, новини очаква и президентът Володимир Зеленски.

"Изготвяме украинската позиция за преговори с представителите на ЕС. Най-важното е, че вече работим върху необходимите реформи в страната. Реформи, които ще променят социалната, правораздавателната и политическата реалност по такъв начин, че те да бъдат по-прозрачни и ефективни", заяви той.

Украинският премиер Денис Шмигал, заяви в интервю за изданието "Политико", че страната му има амбициозен двегодишен план за изпълняване на условията za присъединяве и активно работи по него.

Очакванията са, че на срещата на върха, Киев ще бъде похвален за напредъка си и се очаква да бъде одобрено споразумение за безвизов режим за промишлени стоки, да бъде удължен за още година периодът, в който няма мита за украинския износ, Украйна да бъде включена в роуминг зоната на ЕС.

"Украйна е ЕС и ЕС е Украйна" - това са думи на председателя на ЕС Шарл Мишел. В Брюксел обаче са предпазливи с обещанията към Киев за срокове. Още миналата година френският президент Еманюел Макрон, каза, че процесът може да отнеме десетилетия.

Има държави, които чакат за членство с години, в случая с Турция - от 1999 г. Най-близките съюзници на Украйна - Полша и балтийските държави, подкрепят най-силно приемането на Киев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зеленски благодари на българския парламент за обявяването на Гладомора за геноцид
Зеленски благодари на българския парламент за обявяването на Гладомора за геноцид
Граждани на РСМ с българско самосъзнание се срещнаха в Брюксел с Оливер Вархеи
Граждани на РСМ с българско самосъзнание се срещнаха в Брюксел с Оливер Вархеи