НОВИНИ

Започна строежът на българското трасе от газовата връзка със Сърбия

ветровито следобед опасно силни пориви
bnt avatar logo
от БНТ
12:20, 01.02.2023
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Започна строежът на българска територия на газовата връзка между България и Сърбия. По план тя трябва да свързва градовете Нови Искър и Ниш.

Символичен старт на строителните дейности на българското трасе дадоха президентите на България и Сърбия - Румен Радев и Александър Вучич.

Президентът Радев напомни, че България се доказа като надеждна транзитна страна и дори и в най-тежката ситуация, когато страната ни е останала без руски газ, е продължила безпроблемно да изнася синьо гориво за Сърбия. Страната ни е и третият най-голям нетен износител на електроенергия в Европа.

"Газовите връзки не са просто инфраструктурни проекти, а символ на потенциала на нашия регион за в бъдеще. Интерконекторът е залог за бъдещето, но и израз на волята на нашите страни не просто да градим двустранните отношения, но и общоевропейско бъдеще, основано на солидарност и иновативни технологии. Той е пример как устойчивото ни сътрудничество с ЕК води до взаимни ползи не само за нашите страни. Той е пример за успешното прилагане на европейската стратегия за достъпна енергия. Този интерконектор е успех и за България, защото добиваме достъп до разширени пазари", посочи Румен Радев.

"България е на кръстопът - това включва и доставките на газ и това е стратегическо предимство. България приема своята отговорност да е гарант за сигурността в региона. Този интерконектор ни дава възможност да се възползваме и от останалата мрежа на страната, гарантирайки възможно най-ниски цени не само за България, но и за региона", каза енергийният министър Росен Христов.

Първа копка на газовата връзка между двете държави беше направена на 1 февруари миналата година в Сърбия. Сега започва изграждането на българското трасе.

Газопроводът е с обща дължина 170 километра като 67 от тях са в България. Капацитетът на тръбата, която ще може да пренася газ и в двете посоки, е 1,8 млрд. кубични метра. Цената на изграждането ѝ у нас е над 140 млн. лева. Част от сумата е осигурена от европейски програми.

Газовата връзка трябва да бъде пусната в експлоатация през октомври тази година. Изграждането ѝ се забави с повече от 11 години, като идеята за реализирането на проекта е от 2009 година.

Вижте изявленията на президентите Румен Радев и Александър Вучич тук:

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдебен иск за 300 000 лв. обезщетение внесе едно от семействата с разменените бебета
Съдебен иск за 300 000 лв. обезщетение внесе едно от семействата с разменените бебета
Депутатите обсъждат промени в Кодекса на труда
Депутатите обсъждат промени в Кодекса на труда