НОВИНИ

Хванаха "дизайнерска дрога" за половин милион

bnt avatar logo
от БНТ
20:25, 01.02.2023
Чете се за: 02:30 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Предотвратиха контрабанда на близо 19 кг от, така наречената "дизайнерска дрога". Задържан и вече с повдигнато обвинение е 45-годишен мъж, който опитал да прекара аналозите на наркотични вещества от България в Турция на границата при Малко Търново.

Огромното количество забранени вещества е било прецизно скрито в автомобила на 45-годишния обвиняем Северин, който купил автомобила два дни преди да бъде задържан. Според разследващите той много добре е преценил кога точно да премине границата. Направил го в момента, когато митническите служители разменяли смените си.

Веществото дипентилон, което се доближава до метамфетамина е било скрито в резервната гума и в задните седалки на автомобила. Дрогата, разпределена в 19 пакета, струва близо половин милион лева.

- БНТ: Откъде е дрогата?

Северин: Не ви интересува!

Северин разказал пред служебния си защитник, че купил колата два ни преди да бъде задържан, но не за да пренася дрога.

"Не е знаел, че има такива пакети с наркотични вещества. Дъщеря му живее в Турция и от доста време искал да отиде при дъщери си, за да я види", каза служебният му защитник Николина Андонова.

Според прокуратурата обаче, обвиняемият е имал за цел да пренесе забранените вещества през границата. Освен с автомобил, два дни преди пътуването, се снабдил и с паспорт.

"Съзнателно, умишлено, помоему, целенасочено. Опитът за преминаване на държавната граница е осъществен по време, което смените на ГКПП "Малко Търново" са се сменяли. Тоест не случайно е избран темпорален интервал, за да може вероятно бдителността на митническите служители да е по-ниска", каза Георги Чинев, наблюдаващ прокурор.

Окръжният съд остави за постоянно в ареста 45-годишния мъж. Ако бъде признат за виновен, може да лежи в затвора до 15 г.

Репортер: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майката на избягалото момиче от Варна пред БНТ - ще се довери ли отново на кризисния център?
Майката на избягалото момиче от Варна пред БНТ - ще се довери ли отново на кризисния център?
Марица не можа да се противопостави на Хемик Полице и допусна пета загуба в Шампионската лига
Марица не можа да се противопостави на Хемик Полице и допусна пета загуба в Шампионската лига