НОВИНИ

В "Референдум": Какво обещаха и какво свършиха депутатите в 48-ото НС?

живо референдум обещаха свършиха депутатите ото
bnt avatar logo
от БНТ
21:00, 31.01.2023
Чете се за: 08:45 мин.
У нас
Слушай новината

Какво обещаха и какво свършиха депутатите в това НС?

В студиото на "Референдум" по темата дискутираха Тома Биков от ГЕРБ, Николай Денков от "Продължаваме Промяната", Петър Петров - "Възраждане", Кристиан Вигенин - БСП, Надежда Йорданова - "Демократична България" и Георги Самандов в "Български възход". ДПС отказаха да участват в предаването.

ГЛЕДАЙТЕ ЦЯЛОТО ПРЕДАВАНЕ ТУК

Промените в НПК за механизъм за разследване на главния прокурор

Очевидно до последния ден на НС няма да бъдат приети промените в НПК за механизъм за контрол на главния прокурор, каза Тома Биков. "Техническата причина е, че няма време. Но основната причина е липсата на възможност на това НС да излъчи управление на страната и правителство, което да проведе и съдебна реформа и други политики. По време на преговорите за трите мандата този въпрос не беше поставен по сериозен начин", каза Биков.

Николай Денков от своя страна заяви, че когато искат ГЕРБ, ДПС и БСП могат да приемат каквото искат в този парламент. "Ако искаха да има такъв механизъм, той щеше да бъде приет. Няма как да приема тезата, че не е поставен сериозно в програмата за втория мандат. Мнозинството не пожела да приеме такъв механизъм", каза Денков. Той уточни обаче, че днес е приет важен законопроект с промяна в заплащането на лекарите и начина, по който се финансират болниците.

И това НС не изработи законов механизъм за разследване на главния прокурор

Кристиан Вигенин каза, че БСП настоява за този механизъм от години, като темата е поставяна преди ПП да се появят на терена и преди ДБ да стане част от НС. "Логиката показва, че един отиващ си парламент, би било нелогично да прави такава дълбока реформа, която изисква много по-сериозно осмисляне. Ще работим активно да има истински премислен закон още в началото на работата на новото НС", каза Вигенин.

"Това е отлагането за пореден път на бъдещето на България. Не мога да се съглася, че въпросът за съдебната реформа и реформата на прокуратурата не е бил поставян при разговорите за първия мандат. При срещата беше поставян два пъти с колегите от ГЕРБ и два пъти той беше отминат с мълчание. Основният признак, по който можем да съдим, че нямаше воля в този парламент сериозно да разгледаме и приключим темата, е прекъсването на заседанието на правна комисия и отлагането му с една седмица. Виждаме, че една седмица се оказва решаваща. Това отместване в бъдещето е доста тревожен знак", каза Надежда Йорданова.

"Досега тези партии, които проповядваха, че правят съдебна реформа говорят за отлагане от страна на други, но проверката на кворума от миналия четвъртък, когато разглеждаха собствените им законопроекти за разследване на главния прокурор се вижда, че от ПП присъстват 25 души от 53, 11 от 20 от ДБ и 12 от 24 от БСП. Тези партии провалиха кворума", каза Петър Петров. Той обвини ПП и ДБ, че днес са направили същото по време на закрито заседание, когато отново са саботирали съдебната реформа. Според Петров е отсъствал дори и Николай Денков.

"В случая има висящи мандати на агенции, на Висш съдебен съвет - Народното събрание хвърли това в коша и се занимаваме единствено и само с главния прокурор. Не съм съгласен един закон, който касае бъдещето на нас, на нашите деца, да бъде в края на това Народно събрание и да бъде развяван като флаг, и да се търси кой е крив и кой е прав", каза Георги Самандов. Според него в момента нито един български гражданин не е убеден в това, което се приема и фактът, че в края на НС стават тези кавги, показва колко е разделено обществото ни.

Темата за доходите, растящата инфлация

Имаше възможност тези теми да бъдат по-активно част от работата на парламента, смята Самандов. Хората не се интересуват от дневния ред, който е в парламента, а техният дневен ред не е в НС, каза обаче той.

Погрешно е да се казва, че това НС не е обърнало внимание на хората, смята Денков. Даде примери като законопроекта за лекарите, подкрепата за цените на тока и за бизнеса, и за гражданите. Но не успяхме да приемем такова решение, свързано с цените на газа, каза той. Даде и пример за безплатните учебници, където са успели да намерят консенсус. Има още доста примери, които показват, че НС по отделни въпроси е успяло да намери решение, заяви Денков.

Петър Петров уточни, че още на 28 октомври са внесли проекторешение за предоговаряне на ПВУ в частта "Енергетика", за да се предотврати затварянето на въглищните централи. "Радвам се, че се обединихме всички ПГ около едно такова решение. Когато говорим за актове на НС в защита на българските граждани, това е един пример", каза той.

Тома Биков напомни и за приемането на удължаването на бюджета, който, според него, е антиинфлационен. "Слава богу се намери разумно мнозинство, което да не се подаде на популистки предложения, в лицето на ГЕРБ, ДБ и ДПС и в голяма степен на "Български възход"", каза той.

Вигенин заяви, че "антиинфлационен е ефемизъм, за да кажем, че това е бюджет, който замразява доходите на хората". Правителството не е пожелало да внесе такъв бюджет, каза той и заяви, че следващият редовен бюджет вероятно ще бъде приет в края на юни, началото на юли. Вигенин се надява утре да се приемат промените в Кодекса на труда и да се гарантира минимална работна заплата от 850 лв. "Този парламент направи много грешки, взе много грешни решения, които са свързани с войната в Украйна, покупката на самолети и ред други неща, които според нас бяха тежки политически грешки", каза Вигенин.

Надежда Йорданова каза, че с подкрепата на по-голяма част от колегите са успели да свършат няколко много важни неща в 48 НС - улесняване на режима за издаване на "сини карти", което е голяма помощ към бизнеса; електронното заповедно производство, което гарантира, че малките съдилища няма да бъдат закрити; възможността при определени обстоятелства държавата да поеме оперативното управление върху "Лукойл", така че да не бъде заплашвана от един монополист. Йорданова не се съгласи с БСП за решенията за военната помощ за Украйна и покупките на Ф-16, като каза, че това са изключително важни решения за това, от една страна България да бъде достоен партньор в НАТО и от друга страна - армията да се модернизира.

Решихте ли дали ще гласувате на изборите през април?

47% от анкетираните от "Алфа рисърч", специално за предаването "Референдум" твърдят, че по-вероятно няма да гласуват на изборите през април. 37 на сто е по-вероятно да гласуват. 13% се колебаят.

Гледайте цялата дискусия в "Референдум"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александра Фейгин: След Олимпиадата в Пекин ми трябваше морална почивка от спорта
Александра Фейгин: След Олимпиадата в Пекин ми трябваше морална почивка от спорта
Министър Минеков отчете свършеното през последните 6 месеца
Министър Минеков отчете свършеното през последните 6 месеца