НОВИНИ

И това НС не изработи законов механизъм за разследване на главния прокурор

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:15, 31.01.2023
Чете се за: 09:45 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

И този парламент не изработи законов механизъм за разследване и отчетност на главния прокурор. Тази сутрин стана ясно, че няма да има достатъчно време депутатите да приемат предложените от Министерския съвет промени в Наказателно-процесуалния кодекс. А в последния работен час от днешния ден депутатите отказаха да съкратят срока за предложения между първо и второ четене от седем на три дни.

Темата провокира и задочен спор между председателя на правната комисия Радомир Чолаков от ГЕРБ и служебният правосъден министър. Чолаков обвини Зарков в натиск над парламента промените да бъдат приети. В отговор Зарков коментира, че е осъществявал натиск за по-бързо приемане и като протестиращ, и като народен представител, а в последния месец - и като министър. По думите му такъв механизъм ще бъде приет, независимо от съпротивата на част от депутатите.

Желание или време не стигна на депутатите?

Или имаше прекалено много желание и то ги спъна, защото не съобразиха, че процедурите ще им попречат. Трябва да отбележим, че законопроектът на правителството, който е съобразен, както със становището на Венецианската комисия, така и с това на Съвета на Европа беше внесен в 12 без 5, т.е. на 30 декември. Преди това бяха внесени още няколко законопроекта - един от Надежда Йорданова и нейни колеги от ДБ, един от Бойко Рашков и депутати от "Продължаваме промяната", както е един от "Възраждане". И, забележете, всички бяха предложени като промени в НПК. Така се получи, че всички трябва да бъдат гледани в пакет и през януари те минаха през комисии, а края на миналата седмица, в петък, бяха приети на първо четене и в зала.

Крум Зарков: Днес стана ясно, че НС няма желание да приеме закон за разследване на главния прокурор

Отхвърлен беше само законопроектът, предложен от Надежда Йорданова. По правилник те трябва да бъдат обединени в един общ законопроект и това е сторила на извънредно заседание правната комисия рано тази сутрин. И това породи спора на деня - има ли време тези законопроекти да стигнат до второ четене и да бъдат приети преди разпускането на 48-ия парламент.

В последните часове на 48-ото Народно събрание част от депутатите се разбързаха да приемат механизма за разследване на главния прокурор. Тон даде правната комисия, която на извънредно заседание обедини в един общ - четирите законопроекта, които парламента прие в края на миналата седмица. Така стана ясно, че ако срокът за предложения между първо и второ четене е според правилника, до разпускането на Народното събрание законът няма да бъде приет окончателно. А служебният правосъден министър коментира, че в настоящия парламент няма достатъчно депутати, които да искат да приемат този механизъм.

"Законът беше внесен на 30 декември. Първият възможен момент, след като бяха приети становищата на Венецианската комисия. Отразени, обсъдени, прието становището на Съвета на Европа. От тогава изминаха 30 дни. От тези 30 дни, поне 8 бяха загубени с процедурни хватки. През тези 30 дни Народното събрание успя да направи важни неща. Но не намери силата в себе си да приеме този закон", каза Крум Зарков.

Мирослав Иванов от ПП обвини партии в нежелание да приемат механизма за контрол на главния прокурор

От "Демократична България" първо от парламентарната трибуна поискаха доклада за общия закон да бъде обявен от председателстващия заседанието веднага щом бъде внесен.

"Беше обявен общия законопроект за обединение на всички приети на първо четене законопроекти за изменение и допълнение на НПК. Така че процедурата върви. Ние ще направим предложение за максимално кратък срок между първо и второ четене", каза Надежда Йорданов, зам.-председател на ПГ на "Демократична България".

Възможно най-краткият срок за предложения по правилник е три дни, ако това бъде подкрепено в пленарна зала.

"Дори да бъде приет срок за допълнителни предложения между първо и второ четене от три дни, което между другото е абсурд и всеки юрист знае, че за три дни предложения по толкова сложни и важни законопроекти да се дава е просто подигравка със законодателството. Но дори да допуснем, че бъде възприет тридневен срок за предложения между първо и второ четене. Това означава, че след това тези предложения трябва да бъдат обработени, обобщени, след това включени доклад, доклада да влезе на второ гласуване, което може да продължи доста дълго време, защото става дума за 6 законопроекта", каза Радомир Чолаков, председател на комисията по правни въпроси, народен представител от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Оказа се, че по време на закрито заседание е направено предложение за съкращаване на срока за предложения между двете четения на три дни, обяви Костадин Костадинов от "Възраждане".

"Ние разбира се го подкрепяме това. Каква е изненадата ни, че тези, които предлагат съкращаването на сроковете все пак, за да може да се гласува съдебната реформа не бяха в пълен състав. Не само от ДБ липсваха трима души, не беше цялата им парламентарна група. Но и от "Продължаваме промяната липсваха 1/3. 40 души едва. Гласуването беше следното 40 от ПП, 26 от "Възраждане" имаме един единствен, който отсъства, защото стана баща за втори път миналата седмица и заради това не е в пленарната зала. И едва 17 от "Доносническа България"", каза Костадинов.

Така според Костадинов "за" съкращаване на срока са гласували общо 85, 84 от ГЕРБ-СДС и ДПС са били "против", 19 са се "въздържали" и предложението не е прието. По-рано правосъдният министър коментира, че в този или следващия парламент този закон ще бъде приет.

"Бях обвинен, че съм упражнил натиск. Това е напълно вярно. Натисках като протестиращ, натисках като народен представител, последният месец натисках като министър. И ще продължа да натискам, докато страната ни се превърни в истинска правова държава", каза Крум Зарков.

"Значи този натиск в момента се използва с чисто политически цели. Аз бих казал, ако г-жа Надежда Йорданова и г-н Крум Зарков действително искаха тези законови предложения да бъдат приети, можеха да го направят в предишния парламент. Те загубиха година и половина и в момента просто са в истерия", каза Радомир Чолаков.

Така 48-ото Народно събрание е поредното, което няма да успее да приеме механизъм за разследване на главния прокурор.

Дали ще стигне времето, ако срокът за предложения между двете четения беше три дни?

На този етап знаем, че парламентът ще бъде разпуснат на 3 февруари. Това обяви президентът миналата седмица. Ако днес в 17.20 ч. беше прието предложението за три дневен срок за предложения, той щеше да изтече точно на тази дата. А след този срок, предложенията трябва да бъдат обобщени и тогава законът да бъде гледан текст по текст с всички допълнителни предложения на второ четене в комисия. И едва тогава да влезе в зала, а всички сме били свидетели колко дълго продължават споровете между депутатите. Така, че тридневният срок едва ли щеше да бъде решението, което да доведе до окончателното приемане на този законопроект.

Румен Христов: ПП и ДБ не дойдоха в зала, за да гласуват Закона за механизма за разследване на главния прокурор

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недоносеното бебе, транспортирано с линейката на "Капачки за бъдеще", е добре
Недоносеното бебе, транспортирано с линейката на "Капачки за бъдеще", е добре
Зрелищните арести: Как се задържат нарушители на пътя и колко опасно може да е това за полицаите?
Зрелищните арести: Как се задържат нарушители на пътя и колко опасно може да е това за полицаите?