Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Ваня Нушева за изборите: В няколко големи града ще бъдат прибавени мандати, а в няколко - ще бъдат намалени с един

от БНТ
18:48, 31.01.2023
Чете се за: 04:52 мин.
Политика
Слушай новината

Мандатите трябва да се разпределят въз основа на последните данни от преброяването, което беше проведено през 2021 г. Въз основа на тях в няколко области, където на практика се е увеличил броят на жителите, ще бъдат определени повече мандати, за сметка на райони, от които има мигрирало население - било то към големите градове или чужбина. Това обясни в "Още от деня" Ваня Нушева от "Прозрачност без граници" и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

Област с по-малко четирима народни представители няма да има, защото това е записано в Изборния кодекс. Това е опит да бъде защитена възможността представители на жителите на тези райони да не са само двама или трима, а по-голям брой и по този начин да бъде осигурена възможност за по-широко представителство на различни политически алтернативи, каза Нушева.

"Всъщност имаме проблем в ИК, но той ще бъде коригиран до определена степен, въз основа на преразпределението на мандатите, което не изключва на следващ етап да бъде разгледан този въпрос в една по-стратегическа перспектива. Експертите, наблюдателските организации поставят редица въпроси за промяна в изборното законодателство и начина, по който се съставят избирателните списъци и по който се определят мандатите. Това, което предстои да бъде направено е в няколко големи града да бъдат прибавени мандати, а в няколко града, където населението е намаляло, да бъде намалено с един мандат", каза Нушева. Тя заяви, че ЦИК скоро ще обяви данните.

Тази стъпка е в правилната посока и тя гарантира по-справедливо разпределение на мандатите. Трябва приблизително еднакъв брой избиратели да избират един депутат, каза Нушева.

Според нея обаче начинът, по който беше извършена промяната в изборното законодателство - смесването на два типа бюлетини, на практика ще затрудни Секционните избирателни комисии.

Нушева уточни, че студентите от СУ от катедра "Публична администрация" са извършили проучване - проверили са протоколите в областните градове как СИК-овете са се справили с попълване на протоколите от изборите от 4 април 2021 г., когато беше извършено смесено гласуване - с разписки и хартиени бюлетини. В повече от 3700 секции са установени над 35 000 грешки и поправки в официалните протоколи, а не в черновите.

Според Нушева това означава, че секционните избирателни комисии трябва да бъдат много добре обучени.

Тя прогнозира, че със сигурност ще има грешки и на тези избори, и е много трудно някой да даде оценка до каква степен това изкривява резултата. До този момент ЦИК не е разрешавала никога да бъде извършен преглед на бюлетините в чувалите, сравнено с протоколите.

Според Нушева обяснението е, че ще лъснат много грешки, проблеми и несъответствия в изборните резултати. Членовете на СИК все пак защитават интересите на своите партии, каза тя.

Ваня Нушева смята, че трябва задължително да бъде въведена система за проверка на знанията на обучените членове на СИК.

Вижте целия разговор във видеото

На следващите избори София би трябвало да излъчи повече народни представители за сметка на други райони на страната. Причината: резултатите от последното преброяване, според които някои области са силно обезлюдени.

От 31 района избираме 240 депутати. Изборният закон не позволява броят мандати от един район да пада под 4. Така Видин, Габрово, Кюстендил, Перник, Разград, Силистра, Смолян, Търговище и Ямбол не са застрашени от загуба на депутатско място, независимо дали населението им е намаляло или не.

Решението за мандатите трябва да вземе ЦИК на базата на методиката за изчисление на мандатите.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Милен Врабевски: Разглеждам културната интеграция като най-добрата форма на евроинтеграция
Милен Врабевски: Разглеждам културната интеграция като най-добрата форма на евроинтеграция
Преслав Боруков: Искам много победи и успехи с Арда (Видео)
Преслав Боруков: Искам много победи и успехи с Арда (Видео)