НОВИНИ

Как миналото среща бъдещето - може ли TikTok да дава уроци за Холокоста?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:05, 31.01.2023
Чете се за: 05:57 мин.
По света
Слушай новината

Следва историята на една жена, която се връща в Израел - родината на прародителите си, за да открие истинската си същност, призванието си и... любовта. След дълги години работа в Холивуд като сценарист, Джули Грей се среща с Гидон Лев - оцелял от Холокоста, и му помага да разкаже живота си в книга.

Джули разказва за сложните си житейски преживявания с усмивка, често пъти в TikTok и Инстаграм. Тя е с еврейски корени, пристига в Израел след тежък развод и с намерението да си почине и да започне на чисто. Само няколко месеца по-късно обаче се запознава с Гидон Лев - мъжът е оцелял след живот в еврейското гето и лагер в Терезин. След три месеца вече живеят заедно, и така вече шест години. Джули помага на Гидон за книгата, в която той описва живота си.

"Направихме Тикток профил преди година и половина, за да покажем, че сме написали книга, наречена "Истинските приключения на Гидон Лев" и решихме, че потребителите на ТикТок ще го видят и ще си купят книгата. Така и се случи - бяха продадени много книги. Но почти веднага след като започнахме да разказваме за книгата, получихме много антисемитски коментари. Много тежка антисемитска омраза. Не можех да повярвам, защото Гидон все пак е оцелял от Холокоста. И в лицето му, директно, хората казваха ужасни неща. Бях шокирана, никога не съм виждала толкова омраза в живота си, колкото видях през последните 18 месеца в TikTok. След като видяхме какво се случва, решихме, че трябва да научим повече за това и какво точно се случва", заяви Джули Грей.

В профила ни се изсипваха толкова много антисемитски послания, че от Еврейския университет в Йерусалим ми изпратиха мейл, в който искаха да изучават профила ни, разказва Джули. Така че сега той е част от проучване, което "каталогизира" антисемитизма. А успехът на посланията на Джули и Гидон в социалните мрежи е забележителен.

"Гидон има 414 000 последователи в TikTok, което не го прави най-популярният профил. Но за човек на 88 това е доста невероятно. През изминалите 60 дни той има 200 000 прегледа/посещения. Това е 10 пъти повече от броя на посетителите на американския музей на жертвите от Холокоста за последните 4 години! А това е най-добрият Музей за Холокоста в света. Посещението му е много по-важно от гледане на видео в TikTok. Смисълът на това сравнение? Ако хората могат да видят видео в TikTok и да научат съвсем малко от Гидон, нараства вероятността да посетят този музей или друг мемориал, или дори да прочетат книга по темата. Разглеждам профила на Гидон като начин да поканиш хората хората да научат повече (за Холокоста)", каза Джули Грей.

Джули се е научила да приема омразата като инструмент, като възможност, като начин да научи някого на нещо за Холокоста, колкото и дребно да е то.

"Давам пример - повече от веднъж сме имали хора, които питат Гидон дали е познавал Ане Франк. Когато видях въпроса за първи път се възмутих - що за абсурд, разбира се, че не я познава. И после си казах - не, аз ще погледна на това сериозно. И отговорих на този човек много мило. Не, не я познавал, защото Ане е била в Берген-Белзен, а Гидон - в Терезин. Ето - тук е Терезин, тук Берген-Белзен, и така се случи момент на обучение. Когато има омраза, имаме две смъртни заплахи на нашия профил, но когато видя наистина глупави или обидни коментари, гледам на това като възможност да покажа на хората, че ги приемам сериозно и да ги науча, да им разкажа. 85% от нашите коментари са окуражително и подкрепящи", каза Джули Грей.

Според Джули е проблем, че нито една от социалните мрежи няма модерация, която е свързана с антисемитизма. И въпреки това тя намери начин да срещне историята с младите хора, с истината за Холокоста.

"Защо е толкова важно да пазим спомена за Холокоста?Работата с антисемитизма е, че когато едно общество се свива и се самопоглъща, това разрушава всичко и всички. Това, което започва с евреите, не свършва с евреите. Антисемитизмът е като заразна болест. И ако сте един от онези, които мразите евреите и говорите срещу тях, и си мислите, че един ден няма да се окажете на тяхно място - сте в голяма грешка!", заяви Джули Грей.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пловдив поднови тренировки след зимния лагер в Дубай
Ботев Пловдив поднови тренировки след зимния лагер в Дубай
Новороденото, транспортирано със Спартан до София, е в стабилно състояние
Новороденото, транспортирано със Спартан до София, е в стабилно състояние