НОВИНИ

Ще даде ли Западът изтребители на Киев?

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
16:54, 31.01.2023
Чете се за: 04:15 мин.
Европа
Слушай новината

Ще получи ли Украйна и изтребители, след като беше решено да получи западни танкове? Лидери на западни държави излязоха с позиции по искането на Киев. Американският президент Джо Байдън обяви, че няма да прати изтребители F-16 на Украйна. На същата позиция са Германия и Великобритания, а изказване на френския президент Еманюел Макрон беше изтълкувано, че Франция е готова да обсъди това искане, ако то бъде поставено официално.

Кратко и ясно. - Не! Така Джо Байдън отговори на журналистически въпрос дали Съединените щати ще изпратят изтребители Ф-16 на Украйна. В Лондон говорител на премиера коментира, че не е практично да бъдат изпратени изтребители.

Само ден по-рано германският канцлер Олаф Шолц също отхвърли възможността на Киев да бъдат дадени изтребители. Френската позиция беше изтълкувана като противоположна на Германия:

"По подразбиране, нищо не е изключено, но ние правим оценка на базата на три критерия. Първият - да е отправено искане с посочени срокове за обучение и доставки за украинската армия. Вторият критерий е да няма ескалация - оборудването, което предоставим, да не поразява руска територия, а да помага на Украйна да оказва съпротива срещу Русия. И третият критерий е да не бъдат отслабени способностите на френската армия да защитава собствената си земя и хора", каза Еманюел Макрон.

САЩ няма да изпратят Ф-16 на Украйна, Франция има изисквания, ако получи подобно искане

Дори и европейски държави да искат да изпратят изтребители Ф-16, те ще трябва да получат разрешението на Вашингтон. Военни експерти прогнозират, че Франция може да изпрати по-стар модел изтребител "Мираж". По данни от началото на миналата година френската армия разполага със 106 изтребители "Мираж 2000", които до 2030 г. трябва да бъдат заменени от пето поколение изтребители "Рафал".

Полша съобщи, че няма официално искане от Украйна за изтребители, а Литва се обяви за изпращането им:

"Видях да се чертаят много червени линии и имам усещането, че това се прави не от западните държави, а от терористичната държава Русия, която сее заплахи и страх", каза президентът на Литва Гитанас Науседа.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призова големите европейски държави да балансират крайно агресивните позиции на Полша и на Балтийските държави. А в Кайро стана ясно, че първите дипломати на Съединените щати и Русия са използвали посредник за комуникация. Външният министър на Египет се срещна вчера с държавния секретар Антъни Блинкен, а днес и с руския първи дипломат Сергей Лавров, който потвърди, че е получил послание от американския си колега.

"Русия винаги е готова да чуе всяко сериозно предложение за решение на настоящата ситуация. Ние, разбира се, още веднъж чухме посланието, че Русия трябва да спре и да се изтегли от Украйна и после всичко ще е наред", каза министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

Лавров допълни, че втората част от посланието на Блинкен не му е предадена, но съдържанието е разкрито от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на визита в Южна Корея. По думите на Лавров, там Столтенберг бил казал, че Русия трябва да загуби войната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новороденото, транспортирано със Спартан до София, е в стабилно състояние
Новороденото, транспортирано със Спартан до София, е в стабилно състояние
Станимир Стоилов: Престъпление спрямо футбола е първенството да започва на 11 февруари (Видео)
Станимир Стоилов: Престъпление спрямо футбола е първенството да започва на 11 февруари (Видео)