НОВИНИ

Румен Христов: ПП и ДБ не дойдоха в зала, за да гласуват Закона за механизма за разследване на главния прокурор

bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 31.01.2023
Чете се за: 02:32 мин.
Политика
Слушай новината

Министерският съвет внесе законопроекта за механизма за разследване на главния прокурор на 30 декември - време, в което парламентът почива. Това е един сериозен законопроект, който изискваше много работа и не ни стигна времето, заяви в "Още от деня" председателят на СДС Румен Христов.

Припомни, че преди пет дни в НС не се събра кворум.

"Тези, които най-много желаеха да бъде приет този закон, а именно представителите на ПП и ДБ и техните лидери ги нямаше в пленарна зала."

Коментира предпоследното място на България по борба с корупцията според статистика, огласена днес, и призна, че това не е добър атестат за страната ни. Акцентира обаче, че до голяма степен този резултат е заради нашите собствени усилия в ЕС да хиперболизираме говоренето по отношение на корупцията.

"Разбира се, това не ни оправдава. Амбицията е в следващия парламент всички законопроекти, които са свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, както и приемането ни в еврозоната, да бъдат приети", отбеляза той.

Румен Христов каза, че настроенията на областните структури на СДС са да бъде продължена успешната коалиция с ГЕРБ и за 49-ия парламент. Допълни, че в петък ще се проведе Национален съвет, на който ще бъде взето това решение.

Призна, че е имало намеци СДС да се присъедини към коалицията на ПП и ДБ, но подчерта категорично, че за тях "Продължаваме Промяната" е една нова лява формация. Заяви, че СДС не е получавал официална покана.

"Големи са разминаванията по отношение на икономическата политика, по отношение на това как да се развива българската икономика, бюджетът, бюджетният дефицит и няма как да бъдем с тях."

Румен Христов коментира и темата за въглищните ни централи, като каза, че е по-добре да загубим част от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, но да централите, защото така осигуряваме енергийната независимост на България и на Балканите и запазваме работните места на хилядите, работещи там.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец пропиля два гола аванс и завърши наравно с Шахтьор Донецк
Лудогорец пропиля два гола аванс и завърши наравно с Шахтьор Донецк
Милен Врабевски: Разглеждам културната интеграция като най-добрата форма на евроинтеграция
Милен Врабевски: Разглеждам културната интеграция като най-добрата форма на евроинтеграция