НОВИНИ

Зрелищните арести: Как се задържат нарушители на пътя и колко опасно може да е това за полицаите?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:05, 31.01.2023
Чете се за: 04:37 мин.
Общество
Слушай новината

Повдигнаха обвинение на шофьора, който беше задържан след зрелищна гонка в София. При инцидента като по чудо нямаше пострадали хора. Според обвинението действията му се отличават с изключителна дързост. Кадри със задържането на агресивния шофьор се появиха и в социалните мрежи.

Той е задържан за 72 часа и от прокуратурата ще поискат най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". 32-годишният мъж е осъждан и е с богато криминално досие. С неговата приятелка той се барикадира в автомобила си. При опит да ги извадят пострадаха двама полицаи.

Този случай отново повдигна темата за сигурността на полицаите, екипировката, която имат, и опасността, която крият подобен вид операции.

Задържаха шофьор след зрелищна гонка с полицията в София (СНИМКИ И ВИДЕО)

Според прокуратурата 32-годишният криминално проявен шофьор е нарушил грубо обществения ред - карал е с висока скорост, не е спрял на полицията, а последвалата гонка е застрашила живота както на случайно преминаващите шофьори, така и на пешеходците. Според обвинението действията на шофьора се отличават с изключителна дързост.

Рисковата ситуация, подложила на изпитание полицаите, беше разпространена в интернет. Кадрите, на които се вижда момента на задържането на барикадиралия се шофьор, предизвикаха вълна от коментари в социалните мрежи.

"Това, което ми прави впечатление, е, че не са тактически подготвени добре. Оръжието се насочваше на моменти в колеги. Боравеше се неправилно", казва Иван Янкулов - бивш служител на Специализирания отряд за борба с тероризма.

Според експерта по антитероризъм и инструктор на специалните части Иван Янкулов при подобна ситуация времето за реакция е кратко, а адреналинът много висок. В идеалния вариант правилата изискват първо автомобилът да се спре надеждно, след това се подава команда да сe изгаси двигателя, ако шофьорът не се подчини на командата се заемат секторите на стрелба. Целта е всеки на терен да има зона, за която отговаря.

"Един човек ще подава команди. Командите са следните: "Спрете автомобила, извадете ключа, сложете го на тавана или на таблото. Да ти виждам ръцете". Хубаво е да ги вижда отпред, защото има много описани такива, виждал съм ги и лично, оръжие скрито на сенника, вдига ръцете горе. Оттук взима оръжието и произвежда изстрел. Говорим за изпечени бандити, които нямат скрупули да застрелят полицай. В никакъв случай не трябва да се навира вътре в автомобила. Ако може да му хване ръка, да му направи ключ, да го извади по някакъв начин. Ако дръпне навътре и легне ще се хване крака с ключ и ще бъде изваден отвън", обяснява Янкулов.

Според бившата барета сигурността на полицаите на улицата зависи до голяма степен от регулярно опресняване на знания и умения, тъй като организираната престъпност постоянно променя тактиката си. И не на последно място добра екипировка като например фенери, метални палки и уреди за разбиване на стъкла.

"Напоследък няма много желаещи да работят в МВР предвид на това, че заплатите не са мотивиращи. Условията на труд също. Колегите нямат нужното оборудване, нямат предпазни средства. Нито ръкавици, нито очила. Забелязвам, че все повече патрулни полицаи се самооборудват", казва Янкулов.

При зрелищната гонка в София пострадаха двама полицаи - единият със счупен пръст, а другият с нарязани пръсти от счупеното стъкло на колата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И това НС не изработи законов механизъм за разследване на главния прокурор
И това НС не изработи законов механизъм за разследване на главния прокурор
Григор Димитров ще играе и на сингъл, и на двойки в Ротердам
Григор Димитров ще играе и на сингъл, и на двойки в Ротердам