НОВИНИ

Втори ден от посещението на представители на македонските българи в Брюксел

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:36, 02.02.2023
Чете се за: 02:42 мин.
Балкани
Слушай новината

Днес е вторият ден от посещението на представители на македонските българи в Брюксел. След като вчера се срещнаха с еврокомисаря по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей, днес те разговаряха и с евродепутати от различни политически групи. Разговорите стават на фона деликатните отношения между страните ни заради посегателството на български граждани и културни институции в Република Северна Македония.

Граждани на РСМ с българско самосъзнание се срещнаха в Брюксел с Оливер Вархей

"Но тук е важно, че интеграцията е двупосочна улица. Представителите на македонските българи трябва да бъдат приети сериозно. Трябва да бъдат техните проблеми приети като проблеми на равноправни граждани на Северна Македония, да бъдат приети от институциите на РСМ. За това и призоваваме и президента Пендаровски, и министър-председателя и министъра на вътрешните работи да се срещне с тях, да чуе от тях лично какви са техните проблеми и разбира се институциите да ги защитят като техни граждани. Те трябва да ги защитят от атмосферата, създадена от говора на омраза и да бъде намален този говор на омраза до възможност да се преустанови с практиките от миналото", каза Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

"Заслужава си още едно усилие в името на това Република Северна Македония да се превърне в истинска мултиетническа държава със зачитането правата и свободите на всички нейни граждани. И смятам, че час по-скоро всички сили, които искат проевропейското бъдеще на Северна Македония, трябва да работят в името на това конституцията на страната да бъде променена. Докато не променим конституцията и не пишем всички части на македонското общество - и българи, и хървати, и черногорци в основния документ на страната, ще бъде много трудно да вървим по пътя на европеизацията. България има интерес от това да европеизира Западните Балкани, но също така Северна Македония има интерес от това да продължи по пътя на задълбочените европейски реформи", каза Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС/"Обнови Европа", докладчик на ЕП за РСМ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва поставянето на осветлението на стадиона на Хебър в Пазарджик (Снимки)
Започва поставянето на осветлението на стадиона на Хебър в Пазарджик (Снимки)
БТА вече има пресклуб в Анкара
БТА вече има пресклуб в Анкара