НОВИНИ

Петима полицаи са обвинени в убийство след смъртта на афроамериканец в щата Тенеси

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:53, 27.01.2023 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Петима полицаи бяха обвинени в убийство от втора степен, след смъртта на мъж, спрян за проверка на пътя в Мемфис, в американския щат Тенеси. Днес ще бъдат разпространени кадри от задържането на 29-годишния цветнокож. Президентът Джо Байдън призова очакваните в Тенеси протести да бъдат мирни и да не се стига до ескалация на напрежението.

В Мемфис се проведе бдение в памет на 29-годишния Тайри Никълс. Младият мъж е спрян за пътна проверка на 7 януари заради "безразсъдно шофиране". Три дни по-късно умира. Според семейството му, аутопсията е показала, че му е нанесен тежък побой. Официална причина за смъртта му все още не е обявена.

Днес се очаква да бъдат показани кадри камерите, с които са оборудвани полицаите, които да разкрият подробности за случилото се в Тайри. Властите се опасяват от бурни протести. Майката на Тайри прикани хората да запазят спокойствие.

Роу Вон Уелс, майка на Тайри Никълс: "Искам всеки един от вас да протестира мирно. Не искам да горим градовете и да разкъсаме улиците си. Защото не това искаше моят син. И ако вие сте тук заради мен и Тайри - ще протестирате мирно. Можете да изразите позицията си, но без да рушите градовете ни, защото трябва да живеем в тях. Искам отново да кажа - оценявам това, че сте тук и че подкрепяте сина ми. Благодаря Ви!".

Петимата полицаи вече са уволнени, повдигнати са им обвинения и за злоупотреба с власт и престъпно бездействие.

Стив Мълрой, прокурор на окръг Шелби: "В заключение ще кажа, че семейството на Тайри Никълс и цялата общност в Мемфис искат едно и също - справедливост за Тайри. Светът ни гледа и ние трябва да му покажем какви уроци можем да научим от тази трагедия. Надявам се, че ще им се покажем такива, каквито аз не познавам - общност, която работи за позитивна промяна тук в Мемфис и окръг Шелби".

Мерките за сигурност в Мемфис вече са засилени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
140 машини са почиствали снега в София тази нощ
140 машини са почиствали снега в София тази нощ
Израел атакува ивицата Газа
Израел атакува ивицата Газа