НОВИНИ

Петко Николов ще остане икономически министър и в новия служебен кабинет

Има ли други сигурни имена в бъдещия служебен кабинет?

Петко Николов
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:48, 14.08.2024 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Предложената за премиер Горица Грънчарова продължава разговорите за съставяне на служебен кабинет.

Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов е приел поканата на номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова да остане на поста в новия служебен кабинет. Това потвърдиха за БТА от министерството. Срещата им се е състояла в понеделник.

В края на миналата седмица, след като се срещна с президента Румен Радев, Горица Грънчарова заяви, че "започва разговори със сегашните министри и други експерти". Тя има срок до 19 август да намери 19 министри. Срещите се водят в сградата на Народното събрание.

До момента е потвърдено, че в кабинета "Грънчарова" ще останат досегашните министри на правосъдието и на финансите - Мария Павлова и Людмила Петкова, която ще е и вицепремиер.

Днес пред журналисти в Министерския съвет Павлова уточни, че очаква до края на седмицата да бъде уведомена дали ще остане на поста. По думите ѝ тя е провела конструктивен разговор с кандидат-премиера Горица Грънчарова за това, което е свършено и за това, което предстои през следващите месеци.

Според източници на "По света и у нас" досегашният заместник външен министър Иван Кондов е най-вероятният кандидат за дипломат №1.

Готовност да останат в кабинета, но без все още да са водили разговори с Грънчарова, вече заявиха служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков, на отбраната Атанас Запрянов, на образованието Галин Цоков и на културата Найден Тодоров. Покана за разговори до края на седмицата очаква и спортният министър Георги Глушков.

"Ще кажа какво сме свършили и тя ще прецени", заяви преджурналисти в Министерския съвет Георги Глушков днес.

Служебният министър на иновациите Росен Карадимов също заяви, че е склонен да остане в новото служебно правителство, ако му бъде предложено. Той потвърди, че двамата вече са водили разговор за "политики, перспективи и възможности".

Карадимов уточни, че решението му е въпрос на преценка. "Зависи от много компоненти - от състава на кабинета, от програмната декларация, която ще бъде направена", обясни той.

На 20 август президентът трябва да издаде указ за назначаването на новия служебен кабинет и да насрочи дата за предсрочните избори два месеца по-късно. Същият ден министрите трябва да положат и клетва в парламента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доминик Сеса "влиза в обувките" на известния кулинар Антъни Бурдейн
Доминик Сеса "влиза в обувките" на известния кулинар Антъни Бурдейн
16-годишен сириец, избягал от центъра в Харманли, се лекува в ИСУЛ
16-годишен сириец, избягал от центъра в Харманли, се лекува в ИСУЛ