НОВИНИ

Петков на протеста в подкрепа на правителството: Благодаря ви, че сме заедно!

Александър Марков
от Александър Марков
18:35, 21.06.2022 (обновена)
5880
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Протест в подкрепа на правителството се провежда при изключителни мерки за сигурност тази вечер.

Премиерът Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев и Никола Минчев излязоха при хората след близо 8-часовите дебати в НС по вота на недоверие, който ще бъде гласуван на извънредно заседание утре, от 19.10 ч.

"Тези хора обърнаха вълната. Вотът на недоверие няма чак толкова голямо значение, защото след това имаме първи мандат и потенциални избори. След това имаме дълъг път. Докато всички хора са решили, че България ще бъде различна, мен не ме е страх", допълни Кирил Петков.

По думите му е въпрос на кауза и съмишленици да се съберат необходимият брой депутати.

След това Петков излезе на трибуната и се обърна към гражданите:

"Независимо какво се случи на утрешния вот, никой не може да ни спре. След вота има първи мандат, след първи мандат идват избори. Докато сме всички заедно и сме толкова много, не могат да ни превземат България. Благодаря ви, че сме заедно!", каза той.

На протеста в подкрепа на правителството за втора поредна вечер присъства и съпругата на премиера - Линда Петкова.

"Говорил съм с всеки, който иска да ме попита какви са ни каузите и целите, и това ще продължи, всеки има избор. Лоялността трябва да бъде към България, а не към нечий политически лидер. Разчитаме на независими депутати. По темата за Република Северна Македония ще бъде решено само от Народното събрание, аз съм го обещал и ще си държа на думата", каза още Кирил Петков.

БНТ: Как ще съберете необходимия брой депутати, ако се завърти евентуално рулетката пак?

Кирил Петков: Само въпрос на кауза и съмишленици. Ако решат, че не искат да хвърлят България в спирала от рискове и политическият риск да бъде с войната, и енергийният риск, и всичките неща - те имат избор утре. Всеки един има избор и трябва да вземе своето решение.

Преди премиера говори отстраненият председател на парламента Никола Минчев:

"Истината е, че не мога да повярвам на това, което се случва и просто ме оставяте безмълвен. Благодаря ви - вашата подкрепа и вашата сила са гаранцията, че в тази държава в крайна сметка справедливостта ще възтържествува", обърна се той към гражданите.

Събралите се започнаха да скандират "Никола!"

Минчев съобщи още, че ако бъдат обявени номинации от партиите, гласуването за нов председател на парламента е насрочено за утре сутринта в 9.00 часа.

Вицепремиерът Асен Василев също благодари на гражданите.

"Има моменти, когато е много трудно. Моменти, когато всеки от нас си е мислил: "Защо го правя, не е ли по-добре да се откажа, има ли смисъл?" Истината е, че всички хора тук сте причината защо ние искаме да се борим за България", каза той.

От 18.30 ч. протестиращите в подкрепа на правителството започнаха да се събират на пл. "Св. Александър Невски". От трибуната говориха симпатизанти на "Продължаваме промяната". На място бяха министрите на отбраната и на иновациите - Драгомир Заков и Даниел Лорер, а след дебатите в НС на площада излязоха още министри и депутати от ПП.

Междувременно от другата страна на парламента, пред паметника на Цар Освободител, се проведе протест срещу правителството, организиран от партия "Възраждане".

Вижте още и в прякото включване на Александър Марков:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горещи дебати за вота на недоверие към правителството в НС (ОБЗОР)
Горещи дебати за вота на недоверие към правителството в НС (ОБЗОР)
Утре Скопие ще вземе решение за участието си в срещата на върха ЕС - Западни Балкани
Утре Скопие ще вземе решение за участието си в срещата на върха ЕС - Западни Балкани