Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

На Съвета на ЕС: Зам. външният министър наложи парламентарна резерва по френското предложение за РСМ

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:07, 21.06.2022 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Снимка: МВнР
Слушай новината

Заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев участва в заседанието на Съвет „Общи въпроси“ на ЕС в Люксембург.

"България благодари за усилията на Френското председателство за отразяване на приоритетните елементи в проекта на Преговорната рамка за Северна Македония. Последователно се придържаме към позицията, че са необходими надеждни гаранции за спазване на Договора за добросъседство и приятелство между двете държави. Гарантирането правата на българите, в т.ч. посредством включването им в конституцията на Северна Македония, представлява условие за започване на преговори за членство“, заяви заместник-министър Васил Георгиев. Той наложи парламентарна резерва по текста във връзка с необходимостта от произнасяне на българския парламент по предложението на ротационното председателство на Съвета.

България подкрепя предоставянето на статут на страна кандидат на Босна и Херцеговина при изпълнение на условията за това и постигането на визова либерализация за Косово.

Съветът „Общи въпроси“ на ЕС заседава днес в Люксембург. В дневния ред на заседанието беше обмяна на мнения по проекта на заключения за предстоящия на 23 и 24 юни т.г. Европейски съвет. Проектът на заключения включва темите „По-широка Европа“, Украйна, кандидатурите на Украйна, Грузия и Република Молдова за членство в ЕС, Западните Балкани, икономически въпроси и последващите действия след Конференцията за бъдещето на Европа.

Документите за РСМ вече са в Комисията по външна политика, МВнР опроверга информацията за секретен гриф

Френското председателство на Съвета на ЕС предложи създаването на Европейска политическа общност, която да отговори на спешните геополитически потребности, в следствие от руската агресия срещу Украйна. Бъдещата общност ще бъде отворена към всички европейски държави, споделящи общи демократични ценности.

"Ние виждаме в тази инициатива възможност за приобщаване на европейските държави, които споделят общи ценности и принципи, към постигането на стабилност, запазването на мира и просперитета на континента. В същото време една Европейска политическа общност не може да замества политиката на разширяване на ЕС", отбеляза в своето изказване по темата българският заместник-министър на външните работи.

В частта за Украйна министрите потвърдиха подкрепата си за отпускане на финансова помощ в отговор на неотложните нужди на Украйна, както и за възстановяването на страната след конфликта.

Има пълен консенсус относно кандидатурите на Украйна и Молдова за ЕС

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
"Щастливата губеща" Виктория Томова обърна Шелби Роджърс в Ийстборн
"Щастливата губеща" Виктория Томова обърна Шелби Роджърс в Ийстборн
Синодът прие покаянието на Дионисий, изпраща го за една година в Рилския манастир
Синодът прие покаянието на Дионисий, изпраща го за една година в Рилския манастир