НОВИНИ

Петков потвърди исканията на България към РСМ. Вархеи: Бих желал споразумение в скоро време

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:49, 09.06.2022
6271
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът Кирил Петков отрече да има задкулисни разговори за приемането на Република Северна Македония в Европейския съюз. Според него това са фалшиви новини и опит за извличане на политически дивиденти. Кирил Петков се срещна днес с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи. За последния месец Вархеи идва в София за втори път в опит да промени българската позиция за Скопие.

Премиерът Кирил Петков каза, че е чул тази сутрин и през последните дни най-различни неверни твърдения, че българското правителство има две външни политики. Заяви категорично, че България има три ясни изисквания за напредък по темата Северна Македония. Те са - спазване на рамковата позиция, приета от парламента, включване на българите в Конституцията на Северна Македония и изпълняване на Договора за добросъседство. Петков отговори и на въпроса има ли паметни записки за задкулисни разговори за Северна Македония, както твърди министър Теодора Генчовска.

"Аз ясно заявих, че както преди така и сега това са трите условия, които сме говорили. И когато някой прави едностранни фалшиви новини или се опитва да направи политически дивиденти на гърба на тази тема, нека да застане с човека, който това му го е казал, както аз сега заставам с господин Вархеи - да каже какво точно е имал предвид, защото ето човекът, който отговаря по тази тема пред всички българи. Аз заявявам кои са трите критерия и тези критерии винаги съм ги отстоявал", заяви премиерът Кирил Петков.

Той каза още, че с Оливер Вархеи са говорили дали Европейският съюз може да бъде гарант на тези три условия. Еврокомисарят Вархеи подчерта, че за последните шест месеца е за четвърти път в България, търсейки решение за Северна Македония.

"И тъй като отново и отново се връщам означава, че все още няма решение, което много ни фрустрира, ако мога така откровено да го кажа, защото не можем да продължим по-нататък с процеса на присъединяване на РСМ без всички държави членки да одобрят", допълни Оливер Вархеи, еврокомисар по разширяването.

Вархеи каза, че все още очаква подкрепата на една държава - България. Според него Европейският съвет през юни е много важна дата в календара и би искал да види тогава постигнато споразумение. Вархеи добави, че се е срещнал и с външния ни министър, а вчера и с македонския министър-председател. В събота в София идва германският канцлер Олаф Шолц. Сред темите ще бъде и европейската интеграция на Западните Балкани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП и ДБ: Това управление трябва да продължи
БСП и ДБ: Това управление трябва да продължи
ВКС окончателно оправда бизнесмена Гриша Ганчев
ВКС окончателно оправда бизнесмена Гриша Ганчев