НОВИНИ

Опозиционните партии призоваха за оставка на цялото правителство (ОБЗОР)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:22, 09.06.2022
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Оставка на цялото правителство и избори - за това настояват от опозицията в 47-ото Народно събрание. Според опозиционните партии няма смисъл в губене на повече време. Смятат, че персоналните промени в кабинета и актуализацията на бюджета ще бъдат своеобразен вот на доверие към кабинета.

Трите опозиционни партии в парламента ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" са обединени около тезата, че това правителство е некомпетентно и не може да осигури сигурност и стабилност на страната в условията на икономическа криза и война.

От най-голямата опозиционна партия ГЕРБ-СДС посъветваха премиера сам да поиска вот на доверие. От ДПС неколкократно са напомняли и казват, че това е най-слабото правителство от 30 години насам. От "Възраждане" настояват незабавно за избори.

Тази сутрин нито един депутат от ГЕРБ-СДС не дойде в парламента до началото на заседанието, появиха се едва около 9.30 ч. и направиха изявление. Според ГЕРБ-СДС това правителство с този мандат и състав не може да продължи да работи.

"Трагично е, че правителство се разпада не поради дълбоки идеологически различия, за които говорихме още от неговото създаване, че са несъвместими тези субекти в коалицията, някои партии, други - сдружения, а поради взаимни нападки в корупция и некомпетентност. Тези, които дойдоха със заявката за нулева толерантност към корупцията, след 6 месеца вече достигнаха до ниво нулева толерантност дори помежду си", заяви Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Според ГЕРБ-СДС след серия от кризи предстои и политическа.

"Ако бях на мястото на Петков бих поискал вот на доверие в тази ситуация. И чак тогава бих говорил за кабинет на малцинството. Очевидно ние нямаме доверие на този кабинет", допълни Тома Биков от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

ДПС коментираха, че още не могат да кажат как ще работи правителство на малцинството.

"Нека да видим нещата едно по едно, сега очакваме оставките на тези министри, които заявиха това, после и оставката на целия кабинет, няма да подкрепим нови министри в този кабинет. Бойко Рашков - имаме оценка от изборите юли месец - този човек защо да го подкрепим - той е хубав човек", добави председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

От ДПС казаха, че винаги са готови на избори.

"Да подкрепим Кирил лъжеца и Асен крадеца - шегувате ли се", заяви Хамид Хамид от ДПС.

От "Възраждане" също искат незабавни избори.

"Отиваме на предсрочни избори, защото се оказва, че това, което иска българското общество, иска НС. Това събрание или не е народно и неговите представители не са народни или някой тежко лъже българския народ. Затова най-доброто решение са предсрочни избори", каза още Костадин Костадинов, председател на "Възраждане".

Какви ще са действията на опозицията в политическите процеси ще стане ясно скоро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След 11 години Европейската централна банка за първи път повиши лихвата
След 11 години Европейската централна банка за първи път повиши лихвата
Организаторите на Уимбълдън обявиха рекорден награден фонд
Организаторите на Уимбълдън обявиха рекорден награден фонд