Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Петков: Темата за РСМ отвлича вниманието от 2.5 млрд. лв., които са искани от МРРБ за незаконни строежи

от БНТ
12:42, 15.06.2022
Чете се за: 04:20 мин.
Политика
Слушай новината

Чуха се всякакви инсинуации в парламента във връзка с решението за РСМ. МС днес взе ясно решение, което е недвусмислено. Оттук нататък нито един политически лидер не трябва да се упражнява в каквато и да било реторика. Това каза премиерът Кирил Петков на пресконференция пред медиите заедно с министъра на икономиката Корнелия Нинова и енергийния министър в оставка Александър Николов след заседанието на МС.

Подробности вижте в прякото включване на Ирина Цонева.

Решението на МС е: първо - всяко предложение от страна на ротационното председателство на ЕС от държави членки или ЕК, свързано със започването на преговори за еврочленство с РСМ или Албания, което се отклонява от рамковата позиция на МС, да се изпраща незабавно към комисията по външна политика към НС. Второ - представителите на България в Комитета на постоянните представители и в Съвета по общи въпроси да не изразяват съгласие с предложенията по точка 1 до обсъждането им в НС, а при отхвърлянето им от НС да изразят отрицателна позиция по тях, уточни Петков.

Петков: Всяко предложение за РСМ, което се отклонява от позицията ни, ще минава през парламента

"Оттук нататък никой политик не може да каже, че правителството би направило едностранни действия. Решението е на парламента и това решение задължава нашето представителство в Брюксел да се обърне към НС. През цялото време темата за РСМ беше използвана да отвлича общественото внимание. Защо днес беше направено изслушването? За да се избегнат дискусиите по една много по-важна тема, а това е: междуведомствената комисия между Министерство на финансите и МРРБ открива 2.5 млрд незаконни строежи. Тези пари е трябвало да бъдат платени през увеличението на бюджета, поискан от Министерство на регионалното развитие", каза още премиерът.

Уточни, че днес излиза решението на комисията с тези заключения. Посочи пример за 6 метра водосточна тръба, която струва 1 млн. лв., а 3 стълба - струват 2 млн. лв.

Петков заяви, че борбата срещу мафията продължава.

"С това решение темата Северна Македония приключи и оттук нататък следете кой какви пари от вашите пари иска да използва по незаконен начин", каза той.

Корнелия Нинова заяви, че като коалиционен партньор най-важният въпрос е актуализацията на бюджета. С решението на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" е отхвърлено предложенето на БСП да се гласува бюджета днес.

След консултации с ГЕРБ: ДПС и "Възраждане" ще подкрепят вота на недоверие към правителството

Тя го определи като изключително безотговорно решение, което ще доведе до това от 1 юли да не се увеличат пенсиите, младите семейства да не получат данъчни облекчения, а земеделските производители да не получат подкрепа. Призова да не се вярва, че може да се гласуват социалните мерки, а бюджетът не, защото това означава, че няма от къде да дойдат приходи за този бюджет. Призова всички депутати да успокоят емоциите и да надделее разумът заради хората.

Александър Николов от своя страна заяви, че е ясна процедурата по оставката му и вече ясно е изразил позицията си.

Той обяви, че е взето решение относно ПАВЕЦ Чаира и право на строеж и реализиране на обекта Яденица, което ще подобри резервните мощности на страната. Чаира ще може да изпълнява ролята на авариен резерв в електроенергийната система в продължение на 20 часа. Ще даде и възможност много от зелените проекти да се случат, каза още Николов.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Максимални температури между 24° и 29° днес
Максимални температури между 24° и 29° днес
Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира вота на недоверие към правителството
Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира вота на недоверие към правителството