Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Петков: Всяко предложение за РСМ, което се отклонява от позицията ни, ще минава през парламента

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
10:00, 15.06.2022
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Всяко предложение от европейските ни партньори за Република Северна Македония, което се отклонява от рамковата позиция на България от 2019, да бъде препращано незабавно към комисията по външна политика на Народното събрание.

Такова решение ще гласува правителството на днешното си заседание, обяви премиерът Кирил Петков.

Решението ще задължава представителите на България в Комитета на постоянните представители и на Съвета "Общи въпроси" да не одобряват каквото и да е решение за Северна Македония, отклоняващо се от рамковата ни позиция, без изричното съгласие на Народното събрание.

"Така избягваме всякакви спекулации, че това правителство ще направи самостоятелно каквото и да е било по темата за Северна Македония и тази тема трябва да бъде решавана само от Народното събрание. С това този дебат би трябвало да приключи!", заяви премиерът Кирил Петков.

Решението на правителството, което в момента обсъжда кабинета, се състои от две точки:

  1. Всяко предложение от страна на Френското председателство на ЕС, от държава – членка или от ЕК, свързано с одобряване на начало на преговорите за членство на РСМ и Албания, направена в рамките на подготовката или на заседание на Комитета на постоянните представители или на съвета Общи въпроси, което се отклонява от рамковата позиция на Министерски съвет от 2019 г., да се изпраща незабавно на Комисията по външна политика в Народното събрание.
  2. Представителите на Република България в Комитета на постоянните представители и Съвета "Общи въпроси" да не изразяват съгласие с предложенията по точка 1 до обсъждането им от Народното събрание, а при отхвърляне от Народното събрание, да изразят отрицателна позиция.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Как deepfake технологии помагат в търсенето на изчезнали хора
Как deepfake технологии помагат в търсенето на изчезнали хора
Обрат донесе успеха на Ивайло Петев и Босна и Херцеговина
Обрат донесе успеха на Ивайло Петев и Босна и Херцеговина